Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL, pe cale să piardă un consilier la Mangalia Primăria Castelu, bântuită de „ghinioane“ (document)

ro

22 Dec, 2015 00:00 3531 Marime text
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îşi continuă verificările cu predilecţie în zona administraţiei publice locale. Aşa se explică apariţia unei noi liste de incompatibili, dată recent publicităţii, în care se regăsesc şi doi aleşi din judeţul Constanţa. Este vorba despre consilierul municipal din Mangalia Cristian Drăgan şi de Antoneta Prodan, viceprimarul comunei Castelu, cea care, între timp, a preluat şi atribuţiile de primar, ca urmare a demiterii din funcţie a lui Nicolae Anghel.

Citeşte şi

     
Bucuria „promovării“ Antonetei Prodan ca primar interimar al comunei Castelu nu a durat prea mult. Inspectorii ANI au luat la puricat documentele care o vizau şi au concluzionat: „În perioada 25 iunie 2012 - 20 noiembrie 2013, s-a aflat în incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de membru în consiliile de administraţie ale Colegiului Dobrogea Castelu (în perioada 17 octombrie 2012 - 19 noiembrie 2013), Şcolii Gimnaziale nr. 1 Castelu (10 septembrie 2012 - 9 septembrie 2013) şi Şcolii Gimnaziale „Iuliu Valaori“ Nisipari (25 iunie 2012 - 20 noiembrie 2013), încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003“.

Ce avere avea, cândva, viceprimăriţa

Deşi legea o impune, transparenţa la Primăria Castelu reprezintă doar un cuvânt din dicţionar. Informaţiile nu sunt actualizate de ani buni, iar accesarea link-urilor „Declaraţii de avere“ sau „Declaraţii de interese“ reprezintă doar „un test“ pentru cel interesat.
 
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate (2012), Antoneta Prodan deţine în Castelu o casă construită în 1993. De asemenea, ea declară că mai are, din 2007, fonduri de investiţii, inclusiv fonduri private de pensii, având o valoare la zi de 31.101,41 de lei. În 2012, menţiona că, în anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, avea un venit de 42.736 de lei, ca director al şcolii. Soţul său era angajat al SC Electric Montaj SRL, fără a menţiona venitul obţinut, însă era asociat cu 10% în această firmă.

În declaraţia de interese din 2012, declara un venit de 216,66 de lei de la Asociaţia Speranţa Castelu, unde avea o treime din hârtiile de valoare. De asemenea, este membru al SLSIP (Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar), iar la vremea aceea era secretarul Organizaţiei Locale a PDL Castelu.

Consilier incompatibil

De privirea vigilentă a inspectorilor ANI nu a scăpat nici consilierul municipal liberal din Mangalia Cristian Drăgan. Acesta a obţinut mandatul candidând pe lista USL, el fiind propus şi susţinut de Alianţa PNL - PC. Acesta este preşedinte al Comisiei Economice şi de Fonduri Structurale Europene şi secretar al Comisiei Sociale şi de Sănătate din cadrul Consiliului Local Municipal Mangalia.
Numai că, potrivit inspectorilor ANI, alesul PNL a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor. Ei au ajuns la această concluzie deoarece „Magma Trust SRL, societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată a ocupat funcţia de director economic în perioada 1 martie 2008 - 10 iunie 2013, a încheiat 13 contracte cu Primăria municipiului Mangalia, respectiv cu instituţii aflate în subordinea Primăriei şi a Consiliului Local Mangalia, în valoare totală de 564.156,85 de lei, încălcând astfel prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003“.

A realizat greşeala?

Se pare că, între timp, consilierul PNL Cristian Drăgan a realizat că relaţia comercială dintre SC Magma Trust SRL şi administraţia locală nu este în regulă şi a renunţat la funcţia deţinută. Cel puţin aşa reiese din declaraţia sa de interese datând din 12 iunie anul curent şi postată pe site-ul Primăriei Mangalia. În document se arată că liberalul Drăgan a rămas asociat unic la SC Eurotehnic Ind SRL şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal Mangalia. Nimic despre firma Magma Trust SRL.
 
Schimbarea este cu atât mai neaşteptată cu cât Cristian Drăgan a demonstrat o oarecare consecvenţă, dacă analizăm declaraţia sa de avere. A rămas cu acelaşi apartament din Mangalia, la fel de darnic cu firma Eurotehnic Ind SRL, căreia i-a împrumutat, în nume personal, 245.000 de lei, asta după ce, în anul precedent, mai împrumutase 750.000 de lei. Totul în contextul în care veniturile familiei Drăgan au cunoscut o creştere substanţială în anul fiscal 2014 comparativ cu cel anterior. Concret, de la venituri de 61.558 de lei, aşa cum se menţiona în declaraţia din iunie 2014, la venituri de 231.091 de lei, conform declaraţiei de avere din vara acestui an.
 
Revenind la starea de incompatibilitate semnalată de ANI, ambii aleşi locali constănţeni au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. În acest context, atât viceprimarul cu atribuţii de primar al comunei Castelu, Antonela Prodan, cât şi consilierul municipal din Mangalia Cristian Drăgan au posibilitatea de a se apăra în instanţă, oamenii legii urmând să decidă cine are dreptate, inspectorii ANI sau ei. Însă, de cele mai multe ori, procesul este de durată, iar cei doi ar putea avea şansa de a-şi duce la bun sfârşit mandatele de aleşi, dar nu se ştie dacă vor mai putea aspira la o prelungire a acestora.
 
În ceea ce priveşte firma care l-a adus pe Drăgan în faţa inspectorilor de integritate, SC Magma Trust SRL, aceasta a fost înfiinţată în anul 2008, avându-i ca fondatori pe Marius Dinu şi Cristian Drăgan, şi ca obiect principal de activitate „construire de nave şi bărci“.
 
În anul 2012, în firmă este cooptată Vasilica-Cristina Cucoranu şi se retrag din funcţia de administratori Cristian Drăgan şi Marius Dinu. Tot atunci, este numită în această calitate, pe o perioadă nelimitată, noua asociată. În august 2012, Dinu şi Drăgan s-au retras şi din calitatea de asociaţi, cesionându-şi toate părţile sociale către Vasilica-Cristina Cucoranu.
 
În ianuarie 2013, se declara un nou obiect principal de activitate - „lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat“, iar cel avut anterior a trecut în secundar. Cristina Drăgan a mai apărut de-a lungul timpului şi în afaceri precum Eurotechnic IND SRL (în care apare şi în prezent în calitate de administrator) sau Madre Demac SRL (radiată) (alături de Mădălina Motu şi Eugen Pricopie), Painter Ind (alături de Rodu Ioan Serghei) şi Contrax Ind (alături de Angel Drăgan).
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale lui Cristian Drăgan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii