Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:50 27 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a constatat Curtea de Conturi a României în urma controlului efectuat la Primăria Nicolae Bălcescu? (DOCUMENT)

ro

16 May, 2022 00:00 1267 Marime text
  • Acțiunea de audit la primăria Nicolae Bălcescu din județul Constanța s-a derulat în perioada 02.08.2021-20.08.2021
  • În ceea ce privește utilizarea instrumentelor de datorie publică locală, s-a constatat nerespectarea principiului transparenței în utilizarea fondurilor publice prin nepublicarea anunțului de atribuire a unui contract de leasing financiar
  • De asemenea, contractarea datoriei publice locale la nivelul U.A.T.C. Nicolae Bălcescu nu a respectat prevederile Legii nr.273/2006, art.61(1)-(3). La acest capitol au fost calculate abateri de 315.000 lei
  • Reflectarea în contabilitate a operațiunilor aferente finanțărilor rambursabile care constituie datorie publică locală, s-a realizat fără respectarea prevederilor legale aplicabile. Motiv pentru care inspectorii Camerei de Conturi au calculat abateri financiare de 500.000 lei
 

Acțiunea de audit la primăria Nicolae Bălcescu din județul Constanța s-a derulat în perioada 02.08.2021-20.08.2021.

Inspectorii Camerei de Conturi Constanța au realizat „Controlul legalității contractării sau garantării, precum și a utilizării și rambursării finanțărilor rambursabile la nivelul unităților administrativ-teritoriale”.

În continuare vă prezentăm sinteza acțiunii de audit, la finalul căreia, angajații de la Camera de Conturi au calculat abateri financiare de 815.000 lei.
 
În ceea ce privește utilizarea instrumentelor de datorie publică locală, s-a constatat nerespectarea principiului transparenței în utilizarea fondurilor publice prin nepublicarea anunțului de atribuire a unui contract de leasing financiar.

De asemenea, contractarea datoriei publice locale la nivelul U.A.T.C. Nicolae Bălcescu nu a respectat prevederile Legii nr.273/2006, art.61(1)-(3). La acest capitol au fost calculate abateri de 315.000 lei.

Reflectarea în contabilitate a operațiunilor aferente finanțărilor rambursabile care constituie datorie publică locală, s-a realizat fără respectarea prevederilor legale aplicabile. Motiv pentru care inspectorii Camerei de Conturi au calculat abateri financiare de 500.000 lei.
 
Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate
 

Au fost întocmite note contabile pentru corectarea operațiunilor contabile, atât cu privire la valoarea obligațiilor prin contul de datorii-167- alte datorii asimilate și conturile de cheltuieli din anul 2021, respectiv, 666, 622, 613 și contul 117- pentru cheltuielile din perioada 2018-2020.
 
Concluzii
 

Contractarea datoriei publice a Primăriei Nicolae Bălcescu s-a realizat cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 273/2006.
 
Măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de Conturi

Ordonatorul principal de credite va dispune toate măsurile legale în vederea:
- respectării tuturor prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice;
- respectării prevederilor art.61(1)-(3) la contractarea de instrumente financiare ale datoriei publice a UATC;
- respectării prevederilor legale cu privire la reflectarea în contabilitate a operațiunilor aferente finanțărilor rambursabile care constituie datorie publică locală.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Ce a constatat Curtea de Conturi a României în urma controlului efectuat la Primăria Năvodari (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii