Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile locale ar putea avea loc pe 10 iunie Recensământul 2011 nu modifică structura Consiliului Judeţean şi a consiliilor locale

ro

14 Feb, 2012 00:00 1174 Marime text

08consilieri-sedintadeconsiliulocal.jpgDatele preliminare ale recensământului din 2011, furnizate de Institutul Naţional de Statistică, arată că populaţia Constanţei a scăzut de la 715.151 de persoane la 630.700.

În continuare, Constanţa se numără printre judeţele cu cel mai mare număr de locuitori, după Prahova (735.900 locuitori), Iaşi (723.600), Cluj (659.400), Timiş (649.800). Cu toate acestea, datele preliminare ale recensământului nu vor modifica componenţa numerică a consiliilor locale şi a Consiliului Judeţean la alegerile din acest an, susţine viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău. În continuare, partidele politice vor trebui să depună liste complete pentru scrutinul din luna iunie a acestui an. „Probabil, datele ultimului recensământ se vor aplica pentru scrutinul din 2016 sau dacă se modifică legea", însă este puţin probabilă cea de-a doua variantă, mai spune Făgădău. Astfel, Consiliul Local al municipiului reşedinţă de judeţ, va numără în continuare 27 de aleşi locali, doi viceprimari şi primarul ales prin vot uninominal, cel mai probabil printr-un singur tur de scrutin. Consiliul Judeţean va avea la rândul său aceeaşi componenţă, 35 de aleşi judeţeni, doi vicepreşedinţi aleşi din rândul consilierilor şi un preşedinte de CJ ales prin vot uninominal. Nici la nivelul consiliilor local ale oraşelor şi comunelor situaţia nu se va schimba la aceste alegeri. Modificări ar putea suferi doar la colegiile parlamentare, pentru scrutinul din luna noiembrie. Legislaţia electorală propusa de MAI pentru anul 2012 precizează că norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar pentru Senat de un senator la 160.000 de locuitori, aceleaşi ca şi cele actuale. Se poartă însă discuţii privind unele modificări, astfel încât norma de reprezentare să urce la 200.000 de locuitori pentru un senator şi 100.000 de locuitori pentru deputat.

Coaliţia vrea alegeri locale pe 10 iunie

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a anunţat că în şedinţa coaliţiei a fost avansată data de 10 iunie pentru alegerile locale, urmând să aibă loc discuţii cu partidele, inclusiv cu cele din opoziţie. Voinescu a precizat că există un acord de principiu pentru data finală a alegerilor, însă o decizie finală se va lua în urma consultărilor dintre partide şi a datelor calendaristice posibile. Ca urmare a ultimelor modificări legislative, în acest an primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin. În toamna anului trecut, coaliţia de la guvernare a căzut de acord ca alegerile locale şi cele parlamentare să se desfăşoare în aceeaşi zi, dar judecătorii Curţii Constituţionale au respins legea, deoarece aceasta prevedea că o persoană care candidează la alegerile locale nu poate să se numere printre candidaţi la alegerile parlamentare. În decembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea comasării alegerilor locale şi parlamentare din 2012. Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale mai multe articole din lege, astfel că alegerile vor fi organizate la termen prin scrutine separate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii