Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

100 de ani de la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România Spectacolul artistic „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai“, la Cumpăna (galerie foto)

ro

29 Mar, 2018 00:00 1704 Marime text
În anul Centenarului, când sărbătorim 100 de ani de existenţă modernă a României, avem datoria să ne arătăm recunoştinţa faţă de înaintaşii noştri care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi să regăsim acele valori care ne unesc şi ne dau putere.
 
În contextul împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentate legal prin primarul ec. Mariana Gâju, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ Constanţa, au organizat, pe 27 martie, un spectacol cultural artistic sub titulatura „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai!“.
 
„Cea mai mare grijă a noastră, a autorităţii publice locale, a dascălilor, a părinţilor este să-i învăţăm pe copiii noştri care ne sunt rădăcinile, cine sunt cei care s-au luptat ca noi astăzi să trăim liberi şi să fim unul dintre statele libere, unite, ale globului pământesc. E important ca tinerii să cunoască istoria propriului popor“, a transmis primarul ec. Mariana Gaju.
 
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost sărbătorit şi veteranul de război Ioan Ceapă, locuitor al comunei Cumpăna, care, pe data de 30 martie, va împlini onorabila vârstă de 101 ani. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-au unit cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl sărbătorim în acest an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii