Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Apei. Când se celebrează și cine a luat decizia instituirii ei

ro

20 Mar, 2020 09:59 2257 Marime text

În fiecare an, de Ziua Mondială a Apei - 22 martie, se atrage atenția asupra importanței apei și a problemelor celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la surse de apă sigură. 

Daunele aduse mediului, împreună cu schimbările climatice, conduc la crize legate de apă pe care le vedem în întreaga lume. Inundațiile, seceta și poluarea apei sunt toate agravate de vegetația, solul, râurile și lacurile degradate. Când neglijăm ecosistemele noastre, îngreunăm furnizarea de apă curată tuturor, atât de necesară pentru a supraviețui și a prospera. Adaptându-ne la efectele schimbărilor climatice asupra apei, ne vom proteja sănătatea și vom salva vieți.  

De obicei, Ziua Mondială a Apei este un moment de a organiza întâlniri și a discuta despre soluțiile la criza globală a apei și a canalizării.  

Însă, odată cu noul focar de coronavirus, trebuie să ne schimbăm planurile pentru evenimentele de Ziua Mondială a Apei. Igiena mâinilor este esențială pentru a reduce răspândirea COVID-19 și a multor alte boli infecțioase.  

De această Zi Mondială a Apei și în orice altă zi, vă rugăm să vă amintiți să vă spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau să le dezinfectați cu soluții pe bază de alcool. Organizația Mondială a Sănătății  ne arată cum să ne spălăm corect pe mâini.

Toată lumea are un rol de jucat! În viața noastră de zi cu zi, putem face, surprinzător de ușor, pași pentru a aborda schimbările climatice, cum sunt: reducerea dușului la doar cinci minute, dezactivarea echipamentelor tehnologice în timpul somnului, diminuarea risipei alimentare, cumpărături în mod sustenabil, etc. 

Resursele de apă nu sunt inepuizabile! Astfel, chiar și în condițiile actuale ale pandemiei de coronavirus, când populația este îndemnată să respecte cu strictețe regulile de igienă, putem contribui la economisirea apei printr-un consum rațional, un exemplu fiind închiderea robinetului în timp ce săpunim mâinile, a transmis un comunicat din partea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Amintim că, decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993, scrie wikipedia.org.

Sursa foto: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii