Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Oceanelor. Mesajul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța "Să devenim înțelepți, să ne bucurăm de oceane și natură în diversitatea lor"

ro

08 Jun, 2020 00:00 3424 Marime text
  • În fiecare an la data de 8 iunie, începând din anul 1992, se sărbătorește Ziua Oceanului Planetar.
  • Fie că oamenii locuiesc pe țărm sau nu, pot participa la orice eveniment care are scopul de a promova îngrijirea oceanelor.
  • Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a precizat că Împreună cu pădurile, oceanele participă la sechestrarea carbonului în substanțe organice complexe - rezultate ale vieții.

Ziua Oceanului Planetar se sărbătorește din 8 iunie 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia, însă nu este încă recunoscută drept sărbătoare internațională de Națiunile Unite.
 
La data declarării, erau definite patru obiective, reflectate prin proiectul propus pentru anul 2009: „Seas the day!” (trimitere la maxima „Trăiește-ți clipa”, tradusă în engleză ca „Seize the day”).
 
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile speciale.
 
"Pe o planetă numită (de către o "inteligență"terestră) Terra, acoperită în proporție de 70% de ape, ziua mondială a oceanelor are o semnificație deosebită", a transmis Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.  
 

Dacă pădurile suferă ca urmare a acțiunii omului, oceanele se distrug

 
"Împreună cu pădurile, oceanele participă la sechestrarea carbonului în substanțe organice complexe - rezultate ale vieții. Dacă pădurile suferă ca urmare a acțiunii omului, oceanele pur și simplu se distrug, fiindcă poluarea cu plastic dar mai ales acidifierea - ca urmare a excesului de CO2 dizolvat - distrug mare parte din biota acestora. În 50 de ani, cel mai probabil ultimele specii de corali și pești asociați acestora, vor dispărea. Pur și simplu acidifierea menționată va topi scheletul ultimilor corali", a mai precizat Adrian Bîlbă.  
 
Directorul  Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a continuat, precizând că "supra-exploatarea resurselor de pește generează dezechilibre și împiedică refacerea ecosistemelor.  Cele câteva luni de restricții generate de pandemie au demonstrat însă capacitatea de refacere - doar să ne retragem puțin". 
 
"Haideți să devenim și înțelepți, să ne bucurăm de oceane și natură în diversitatea lor", a concluzionat directorul  Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
 
Primul obiectiv este acela de a acționa în fiecare clipă, de a schimba perspectiva cetățenilor, încurajându-i să se gândească la ce semnifică marea pentru ei și la ce are ea de oferit oamenilor.
 
Al doilea mare obiectiv este de a le oferi oamenilor șansa să învețe. Multe persoane nu-și dau seama de abundența de vietăți care trăiesc în apă și de consecințele pe care le au factorii antropogenici asupra lor.
 
Un alt punct important este acela de a schimba stilul de viață al oamenilor și percepția acestora asupra mărilor ți oceanelor. Cel de-al patrulea obiectiv major este de a sărbători. Fie că oamenii locuiesc pe țărm sau nu, pot participa la orice eveniment care are scopul de a promova îngrijirea oceanelor.

Anul acesta sunt acordate două premii: Global Ocean Conservation Award, ce va recompensa o persoană care a contribuit semnificativ la conservarea oceanului planetar, și Ocean Revolution Native Oceans Award, premiu acordat unui tânăr care a contribuit la menținerea echilibrului natural și care provine dintr-o țară în care oceanul are importanță economică, culturală și spirituală.
 
Tema din 2008 a Zilei Oceanului Planetar a fost „Descoperă oceanul din grădina ta!”, care a pus accentul pe legătura foarte strânsă dintre oameni și ocean, indiferent de zonă — în mijlocul continentului sau pe țărm.
 
Organizatorii evenimentului au evidențiat și faptul că ceea ce fac oamenii în propria grădină poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra oceanelor. Apa circulă dinspre ocean spre continent și apoi, din nou spre ocean.
 
Resursele de apă sunt limitate, iar oceanele pot fi protejate având grijă de propriile rezerve de apă, de propriile izvoare.
 
 
 
Ziua Oceanului Planetar este în fiecare an o ocazie de a onora produsele pe care oceanul le oferă economiei mondiale, ca de exemplu peștele și, de asemenea, posibilitatea de a-l naviga și amintește de fiecare dată situația precară în care se află Oceanul Planetar care, în urma poluării intensive a apei, a pierdut pe parcursul istoriei zeci de specii de animale și plante acvatice.
 
Proiectul Oceanic, în parteneriat cu Rețeaua Oceanului Planetar, încearcă să facă ca lumea să conștientizeze cât de mare este rolul Oceanului în viața noastră și să o informeze despre căile prin care pot micșora efectele antropice negative asupra Oceanului.
 

 
 
De Ziua Oceanului Planetar se organizează diferite activități ca curățirea plajelor, lecții tematice, concursuri de artă, festivaluri de film și alte festivități care ar ajuta la conștientizarea faptului că viața organismelor vii depinde enorm de Ocean. Aceste două organizații adună semnături pentru a trimite petiție Națiunilor Unite cu cererea de a oferi Zilei Oceanului Planetar statutul de sărbătoare oficială și internațională .
 
În 2014, Organizația Națiunilor Unite a lansat concursul anual pentru amatori de explorare oceanică a lumii.
 

Oceanul Planetar

  • Cuvântul ocean provine de la figura din antichitatea clasică Oceanus, fiul cel mare al luiTitan din mitologia greacă şi personificarea divină a mării, care se credea a fi un enorm râu care înconjoară lumea.  
  • Oceanele Arctic, Antarctic, Atlantic, Indian şi Pacific acoperă 71% din suprafaţa planetei şi formează un corp comun de apă sărată, denumit şi Oceanul Planetar.
  • Cu un volum de 1.35 miliarde de kilometri cubi, reprezintă 97% din apa Pământului.
  • Adâncimea medie a oceanelor este de 3700 de metri, cu cel mai adânc punct la 10.971 metri, plus sau minus 11 metri, în Groapa Marianelor din Pacific, la nord de Insulele Mariane.
  • Oceanele oferă 99% din spaţiul de locuit de pe Terra şi conţin peste 230 de mii de specii identificate de vieţuitoare, dar numărul real se estimează a fi de 2 milioane.
  • Viaţa din oceane a evoluat cu 3 miliarde de ani înaintea celei terestre.
  • Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină şi a coastelor.
  • La nivel global, valoarea de piaţă a resurselor şi industriilor marine şi costiere este estimată la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5 la sută din PIB-ul mondial.
  • Sunt cea mai mare sursă de proteine şi absorb 30% din bioxidul de carbon produs de oameni.
  • 40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activităţile umane, inclusiv prin poluare, pescuitul necontrolat şi pierderea habitatelor costiere.
  • Mai puţin de 5% din oceanul planetar a fost explorat până acum.

 
Sursa foto: youtube/ Genoveva Tomescu  , Wikipedia  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii