Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Mării Negre Se împlinesc 25 de ani de la semnarea Planului Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră

ro

31 Oct, 2021 12:32 1305 Marime text
 
  • În fiecare an pe data de 31 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională a Mării Negre, data la care în anul 1996, a fost semnat Planului Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră de către cele şase ţări riverane Mării Negre: Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. 

Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Prin strâmtoarea Kerci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele de Marea Egee și deci de Marea Mediterană.
Principalele porturi la Marea Neagră sunt: Constanța, Odessa, Novorossiisk, Batumi, Varna, Istanbul.

Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 423.488 km², dintre care 245 km fac parte din litoralul românesc. Cel mai adânc punct se presupune că se află la circa 2212 m sub nivelul mării în apropiere de Ialta, un oraș din Crimeea, în sudul Ucrainei.

Pe data de 21 aprilie 1992, a fost semnată, la Bucureşti, Convenţia de Protejare a Mării Negre împotriva poluării, dezvoltată cu asistenţă UNEP, fiind semnată, ulterior, de toate ţările din regiune.
 
Convenţia de la Bucureşti a intrat în vigoare la 15 septembrie 1992, reprezentând cadrul legal care concentrează priorităţile şi principalele direcţii ale activităţilor internaţionale în problemele de mediu ale bazinului Mării Negre, incluzând conservarea biodiversităţii.  
 
Totodată, o politică comună a ţărilor din jurul Mării Negre, referitoare la protejarea şi folosirea resurselor a fost formulată în Declaraţia de la Odessa. Ministerele Mediului din Bulgaria, Georgia, Rusia, România, Turcia şi Ucraina au semnat acest document la 7 aprilie 1993, în Ucraina. Declaraţia conţine un orar rezonabil al acţiunilor care vizează unirea eforturilor tuturor sectoarelor societăţii pentru conservarea şi protecţia mediului Mării Negre.
 
Documentul a fost semnat în cadrul Conferinţei Miniştrilor Mediului din ţările riverane Mării Negre, desfăşurate la Istanbul, la 30-31 octombrie 1996, şi promovează colaborarea tuturor ţărilor costiere în vederea reducerii impactului poluării asupra ecosistemului marin.
 
Citește și:

Acord între Romgaz SA şi ExxonMobil privind Neptun Deep. În ce constă proiectul
 
#DobrogeaDigitală – revista „Analele Dobrogei: Românii nu privesc marea ca pe un început de neant, ci ca pe un „firesc și lesnicios drum”

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii