Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Alba „Petromidia a fost un proiect de succes pe toate planurile"

ro

24 May, 2009 22:58 1375 Marime text

sigla_rompetrol.jpg„Provocările mari ni le-a dat viaţa. În familie, cu copiii, cu şcoala, cu timpul liber. Nu prea te întâlneai cu soţia, pentru că lucram în ture inverse"

Logo_Orizontal_Slogan_Rompetrol_CMYK_2_copy.jpgLa 30 de ani de la inaugurarea primei instalaţii la Combinatul Petromidia Năvodari, amintirile fac bilanţul. Poveşti de viaţă - o viaţă petrecută pe platforma de la Midia, un loc pe care toţi şi-l amintesc ca fiind, la început, o întindere de nisip devenită, de-a lungul anilor, cea mai de succes rafinărie din ţară.
Victor Albă a petrecut mai mult de 30 de ani la Midia. Spune că aici s-a realizat profesional şi a reuşit să aibă grijă de familia lui aşa cum şi-a dorit. Acum lucrează în departamentul piroliză al Rompetrol Petrochemicals. A venit în combinat în toamna anului 1978, ca operator: „Şcoala profesională şi liceul le-am absolvit în Ploieşti, la Grupul Şcolar Petrol Teleajen şi la Liceul IL Caragiale. Aici am venit cu o categorie mică pentru că lucrasem la ITLPP Peco Ploieşti, unde categoria maximă era a cincea pe timpul acela. Când am citit despre pornire, despre planul de investiţii, am zis că la Midia este bine, pentru că din colegii mei absolvenţi de profesională au plecat foarte mulţi la Piteşti, iar acolo promovarea era foarte rapidă. Cu mulţi dintre ei m-am întâlnit după opt ani aici, la Midia". S-a născut într-o localitate dintre judeţele Buzău şi Prahova, Săhăteni. După armată a lucrat o perioadă în Braşov. Acolo şi-a cunoscut soţia şi a avut primul copil, iar în '78 a plecat înspre Năvodari. „Aici mi-au dat locuinţă. Am avut oferte: Năvodari sau Constanţa. Puteam să aleg unde vreau, însă având copil mic şi urma să vină al doilea, am refuzat. Am fost trimis în delegaţie la Ploieşti, la Uzina de Utilaj Chimic, la UZUC, să urmăresc achiziţionarea unor utilaje, până s-a construit un bloc în Năvodari şi m-am mutat acolo. După '90, când s-a trecut iar la liberalizare, m-am mutat în Constanţa, în ultimul bloc construit de Midia. Aici, ceea ce am sperat s-a realizat. Din '78 până în '82 am luat patru categorii. În '82 am plecat la şcoala de maiştri care s-a înfiinţat în Năvodari, special pentru Midia. Eu mă numesc Albă şi, fiind în prima promoţie, am diploma numărul 1", povesteşte angajatul Rompetrol.

Rompetrol_Victor_Alba.jpg„Unii au chelit, alţii au albit..."

Provocări au fost multe, dar fac parte din firul vieţii: „În familie, cu copiii, cu şcoala, cu timpul liber. Nu prea te întâlneai cu soţia, pentru că lucram în ture inverse. Şi soţia mea a lucrat aici". Spune că anii au trecut foarte repede şi că cei care sunt de 30 de ani aici nu realizează cum s-a scurs timpul: „La o şedinţă foto ne-am întâlnit cu toţii şi ne uitam unul la altul şi nu ne cunoşteam pentru că eram îmbrăcaţi la costum, iar la muncă nu ne îmbrăcăm aşa. Unii au chelit, alţii au albit, fizionomiile ni s-au schimbat. Nu mai suntem cei care au venit aici acum 30 de ani. Atunci ne-am întâlnit mulţi, din toată ţara. Din Piteşti, Ploieşti, Oneşti... concurenţa era acerbă atunci. Eram tineri şi fiecare îşi dorea să iasă în evidenţă: prin exerciţii fizice, prin ce ştiam despre istorie, geografie. Fetele erau tinere...". Un lucru este cert: „Cine acceptă meseria asta trebuie să accepte şi sacrificiile: nu sâmbătă, nu duminică, nu sărbători legale, nu noaptea cu soţia în pat sau nu ştiu mai ce. Eşti conştient că se poate întâmpla mereu câte ceva. Mulţi au renunţat din cauza asta". Are o mare mândrie. A fost unul dintre cei patru angajaţi ai Petromidia care au deschis defilarea de 23 august cu prima machetă a combinatului: „Soţii Ceauşescu veneau mereu împreună aici, iar totul i se raporta lui, nu ei. Când s-a prezentat prima machetă a Petromidiei, noi am fost acolo. Eu şi încă trei colegi, la defilarea de 23 august. A fost prima participare la un astfel de eveniment. Macheta avea un diametru de vreo doi metri şi jumătate. Eu, fiind mai mic de statură, am fost chiar în faţă. Atunci, mie mi s-a părut o onoare foarte mare. Am deschis manifestaţia".

Epilog

Victor Albă: „Fenomenul Midia a fost şi este o entitate cu care eu m-am dezvoltat, copiii mei au crescut, de pe urma căreia ne-am realizat, iar nepoţii o să vadă rezultatul acestei entităţi economice. Care a reuşit. Petromidia a fost un proiect de succes pe toate planurile".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii