Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Constanţa primește 86 de milioane de euro, prin PNRR, pentru realizarea unei centrale noi pe gaz, care să asigure energie termică, dar şi electrică

ro

14 Dec, 2022 12:45 1898 Marime text


UPDATE:
 
Contractul de finanțare pentru proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Măsura de investiții 3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea reducerii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
 
Este primul contract de finanțare semnat din PNRR prin intermediul Ministerului Energiei.
 
Valoarea totală a proiectului: 742.921.672,15 lei.
 
Valoare eligibilă: 430.696.492,09 lei;
 
Valoare neeligibilă: 312.225.180,06 lei formată din contribuție proprie în sumă de 193.858.621,91 lei și TVA neeligibil prin PNRR în sumă de 118.366.558,15 lei.
 
TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile va fi suportat de la bugetul de stat.

Primarul Vergil Chițac a anunțat că finanțarea este o mare realizare a întregii echipe de la Primăria Constanța, care vine în completarea obținerii finanțării pentru rețeaua termică de transport si distribuție. Valoarea totală a proiectului este de 742,9 milioane de lei, din care cofinanțarea este de 193,8 milioane de lei.
 
 
Prin proiect se va asigura construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).
 
Scopul specific al proiectului are in vedere obiective economice (reducerea semnificativă a consumului specific de combustibili, reducerea cheltuielilor de operare, reducerea costurilor specifice de producție pentru energia utilă), sociale (creșterea accesibilității populației la SACET și sporirea confortului termic), respectiv de mediu (reducerea emisiilor poluante în atmosferă; reducerea emisiei specifice de gaze cu efect de seră (CO2) în atmosferă, raportată la energia utilă; reducerea consumului specific de energie primară pe MWh de energie utilă).
 
Noua sursă va include următoarele:
 
1.Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP);
2.Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural;
3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse, respectiv:
• sistemele de pompare a fluidelor;
• schimbătoarele de căldură pentru transferul termic;
• degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor și a apei de adaos în rețeaua de termoficare;
• cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curățire, etc);
• sisteme de monitorizare a emisiilor la coș;
• sisteme de reducere a emisiilor poluante;
• stația electrică de transformare aferentă noii surse;
• acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienței de exploatare a instalației de cogenerare de înaltă eficiență;
• forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Oraşul Constanţa va beneficia de o finanţare de 86 de milioane de euro, prin PNRR, pentru realizarea unei centrale noi pe gaz, care să asigure energie termică, dar şi electrică.

Un contract în acest sens a fost semnat miercuri, la Palatul Victoria, de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

"Este un proiect care se va concretiza în producerea energiei electrice şi energiei termice şi sunt convins că cetăţenii din Constanţa aşteaptă de mult această decizie, ţinând cont de problemele pe care autorităţile locale din Constanţa le au în asigurarea termiei. Vorbim de o infrastructură veche şi energofagă", a explicat prim-ministrul.

El a menţionat că este vorba despre un contract în valoare de 111 milioane de euro, dintre care 86 de milioane de euro sunt fonduri asigurate prin PNRR.

"Se va pune în funcţiune o centrală nouă pe gaz, mult mai eficientă şi care va asigura, aşa cum spuneam, atât energie, cât şi agent termic pentru cetăţenii din municipiul Constanţa. Dincolo de acest deziderat, este şi acela al îndeplinirii unui jalon important din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Practic, prin activitatea de astăzi şi ceea ce vom aproba astăzi în şedinţa de Guvern, asigurăm îndeplinirea tuturor jaloanelor din PNRR, astfel încât să putem, în termen foarte scurt, să înaintăm cererea de plată numărul doi", a spus premierul.

Potrivit lui Ciucă, proiectele din domeniul energiei trebuie să aibă o "coerenţă susţinută".

"Sunt o serie întreagă de alte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru implementarea asumărilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi, desigur, asumărilor la nivel naţional în ceea ce priveşte tranziţia verde şi asigurarea de noi surse de energie", a indicat prim-ministrul.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii