Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniel Ghinea, inventatorul centralei termice „EcoN Full Electric 900W”, explică cum funcționează, care este scopul ei și ce urmează în continuare (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

07 Apr, 2023 13:45 1641 Marime text


Nevoit să-și părăsească țara în urmă cu șapte ani, din cauza prețului la factura de gaz, Daniel Ghinea a plecat împreună cu soția lui în Germania, locuind cu fata lor.
 
Om cu mult simț practic, care de-a lungul vremii a realizat mai multe invenții pentru care a depus cereri de brevet la OSIM, Daniel Ghinea a creat Centrala Termică „EcoN Full Electric 900 W”, destinată încălzirii spațiilor de locuit și a apei menajere în locuințele cu sau fără racord la rețeaua electrică, rulote, bărci etc. Această invenție poate să îi ajute pe cetățeni în a economisi o sumă importantă în privința facturii la energie.
 
Potrivit inventatorului, ceea ce se comercializează în prezent în același domeniu, prin comparație cu EcoN 900, prezintă:
  • un robinet instant de 3500W care doar încălzește apa, consumă de 4 ori mai mult curent;
  • un radiator de 2730W pe ulei, 11 elemenți, consumă de 3 ori mai mult și încălzește doar o suprafață de până la 20 mp;
  • o centrală termică pe curent de 5000W consumă de 5 ori mai mult, pentru a încălzi aceeași suprafață de până la 60 mp.
 
El a oferit mai multe detalii despre invenție și nu numai într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța.
 
Ați terminat ingineria sau aveți studii într-un alt domeniu relevant care v-a ajutat între timp să creați aceste invenții?
Nu sunt inginer de specialitate. La un moment dat, am fost pus în situația de a părăsi România și a merge la copii cu soția, pentru că nu puteam să ne mai plătim facturile la gaz. Aveam o casă cu șase camere în Constanța, pe care o încălzeam cu centrala termică pe gaz. Ajunsesem la facturi și de 3.000 de lei pe lună. Din acest motiv, copiii ne-au spus că nu ne mai trimit bani și ne-au chemat să locuim la ei. În 2020, am depus la OSIM cerere de brevet și în 2021 am obținut-o. În aprilie anul trecut m-am întors în țară ca să realizez prototipul.
 
De unde sunteți originar?
Din orașul Titu. Am trăit și crescut pe peronul gării din Titu. Părinții mei sunt originari din Săcele, județul Brașov. Printre vagoane, m-am îndrăgostit de locomotivele cu abur. M-am specializat în domeniul transporturilor. M-am înscris la Facultatea de Agronomie și, până la urmă, mi-am depus dosarul la Școala de Impiegați. După absolvire, am fost repartizat la Constanța, în anii ’70. Prima stație în care am lucrat a fost Capu Midia. 
 
Cum funcționează invenția?
Prototipul pe care l-am realizat funcționează foarte simplu. Îl bagi în priză, apoi, din acel moment stabilești o anumită temperatură pentru radiator sau pentru încălzirea în pardoseală. Temperatura maximă este de 90 de grade, dar consumul este mai mare, pentru că prin evaporare se pierde apa. Din documentarea pe care am făcut-o, am înțeles că este optim să setezi temperatura între 40 și 60 de grade. Temperatura optimă este de 40 de grade la radiator.
Am realizat până acum nouă astfel de prototipuri. Eu am încercat să îl obțin pe cel care consumă cel mai puțin, având în vedere și situația facturilor. Eu am scris în documente că 35% din poluare, în special în marile orașe, se datorează consumului casnic de gaz, lemn, cărbune, peleți. 15% din defrișări se datorează consumului casnic de lemn și peleți.
 
Cât am putea economisi la facturi utilizând această invenție?
Timp de un an de zile am testat prototipuri care să consume cea mai puțină energie electrică, dar care să se limiteze numai la aceasta, singura energie nepoluantă. Am ajuns la 200 W/h. Dacă faceți calculul, o să rezulte o factură între 115 - 160 de lei lunar. În perioada sezonului rece înseamnă o sumă între 900 - 1000 de lei.
 
Care este pasul următor privind prototipul? Căutați finanțare pentru producția de masă?
Anul trecut, în mai, am înființat firma EcoN Full Electric. Plătesc serviciul contabil de un de zile. Posibilitatea de a obține finanțarea pentru mine, pensionar în vârstă de 76 de ani, e imposibilă. Am apelat la mai mulți specialiști care se ocupă cu obținerea de fonduri europene și, pentru orice fond european, solicitantul trebuie să participe cu 10-15%. Eu nu pot să apelez la nicio bancă, pentru că, de la vârsta de 65 de ani, nicio bancă nu îți mai acordă vreun credit. În alte părți unde m-am adresat am fost refuzat. Guvernul a promis prin Programul de Dezvoltare Rurală că orice român din Diaspora care se întoarce și își înființează o firmă este sprijinit cu până la 200.000 de euro, în funcție de afacerea pe care vrea să o deschidă, dar nu trag prea multe speranțe. Eu sper să obțin de la primărie un spațiu la unul din pavilioanele din Mamaia, pentru a le expune și testa în prezența acelor antreprenori interesați să le realizeze în folosul, în primul rând, al familiilor defavorizate. În ce privește firma, îmi doresc să o transfer unui liceu tehnologic din mediu rural, să-i învăț pe viitorii absolvenți cum să le realizeze, pentru a evita pe viitor migrația, îmbătrânirea și depopularea localităților.
 
 
Ce ne puteți spune despre celelalte invenții pentru care ați depus cerere de brevet?
Primul brevet de invenție l-am obținut în urmă cu zece ani, pentru motor rotativ cu ardere internă pe hidrogen. Eu pe firmă am și o bicicletă electrică, mai deosebită decât cele existente pe piață, pe care am testat-o vara trecută, și un automobil barcă, tot electric. Ideea mea este să elimin tot ce este poluant și să trecem pe consum electric. În mare parte, automobilul este realizat. Aștept să se încălzească și să continui să lucrez. Eu plătesc vreo șase taxe pe aceste brevete și ca să le țin în protecție plătesc și taxa de protecție, în avans pe câțiva ani.
 
Ce plănuiți să faceți în perioada următoare privind invențiile?
Voi lucra la automobil și la bicicletă, voi lansa programul fără combustibili poluanți, motorină, benzină, gaz, lemne, cărbuni, peleți, fără poluare, fără facturi!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii