Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:39 24 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Complexul Razim-Sinoe, 'patria şalăului', rămâne fără specia care l-a consacrat. Anunțul Guvernatorului Deltei

ro

04 Nov, 2022 09:35 794 Marime text
imagine cu rol ilustrativ, foto: ARBDD
În complexul Razim-Sinoe, cunoscut drept "patria şalăului", s-au capturat în primele nouă luni ale anului doar aproximativ 4 tone din această specie, arată datele oficiale primite de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de la punctele de primire a peştelui din rezervaţie.

Guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov, a declarat, pentru AGERPRES, că, în ciuda secetei din acest an, raportările făcute de cherhanalele, punctele de debarcare şi centrele de primă vânzare a peştelui din Deltă nu arată o scădere dramatică a capturilor pescarilor, dar resursa piscicolă din mediul natural a scăzut.

"Dacă ar fi să ne uităm pe capturile declarate până în luna septembrie per total an, vom vedea că acestea se înscriu cu mici excepţii în capturile declarate an de an. (...) Ce e de remarcat este faptul că în toate zonele de pescuit cantitatea de peşte capturată în ape naturale este din ce în ce mai scăzută", a afirmat Marinov.

El a atras atenţia asupra "scăderii drastice" a capturilor de şalău din complexul lagunar Razim-Sinoe, zonă cunoscută drept "patria şalăului", în contextul în care, de la începutul anului, acolo s-au prins doar 4 tone din această specie, o cantitate de cel puţin trei ori mai mică decât în urmă cu câţiva ani., scrie Agerpres.ro. 

"De câţiva ani, ARBDD şi Institutul Naţional Delta Dunării populează cu şalău complexul lacustru şi încercăm să facem acelaşi lucru de anul viitor şi cu plătica la care se înregistrează scăderi drastice ale capturilor, mai ales că se ştie că plătica reprezintă sursa de hrană pentru şalău", a menţionat guvernatorul Deltei.

Cu toate acestea, conducerea ARBDD a dat asigurări că pescarii din zonă îşi vor desfăşura în continuare activitatea.

"O asemenea măsură de interzicere a pescuitului este doar finalul unui demers de redresare a situaţiei, pe de o parte, iar pe de altă parte nu s-a pus în discuţie interzicerea totală a pescuitului în complexul Razim-Sinoe, iar dacă se va discuta, se va discuta despre şalău la un moment dat, dar lucrul acesta rămâne ca ultimă soluţie. Până acolo, mai sunt multe de făcut, inclusiv discuţii privind utilizarea unor scule în anumite perioade ale anului", a precizat conducerea ARBDD.

Din anul 2015, ARBDD repopulează în fiecare primăvară complexul Razim-Sinoe cu cel puţin 1.000 de cuiburi embrionate de icre de şalău.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii