Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traseul demiterii Stelei Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța

ro

04 Oct, 2021 00:00 2848 Marime text
  • Florin Cîțu a anunțat că a vorbit cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și i-a cerut demiterea managerului spitalului, Stela Halichidis
  • Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța participă la ședințele consiliului de administrație fără drept de vot
Imediat după producerea tragediei de la Spitalul de Boli Infecțiaose Constanța, premierul Florin Cîțu a anunțat că a vorbit cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și i-a cerut demiterea managerului spitalului, Stela Halichidis.
 
Imediat după anunțul din conferința de presă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța a anunțat că a fost cerută demisia managerului de către Consiliul de Administrație a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Adriana Câmpeanu, președintele CA, a precizat pentru ZIUA de Constanța că „noi am propus demiterea managerului Spitalului de Boli Infecțioase Constanța și decizia o ia primarul”. Mai precis, propunerea pentru demiterea lui Stela Halichidis urmează să ajungă, cel mai probabil în prima parte a acestei săptămâni, pe masa edilului, care va trebui să decidă încheierea contractului de mandate al managerului.
 
Legat de demisie, Stela Halichidis a declarat duminică următoarele: „ Eu nu mă simt bine. Nu știu nimic. Nu sunt la spital în momentul asta. Nu știu ce s-a întâmplat. Este ancheta în desfășurare și vedem apoi ce e de facut. Mi-am sacrificat cariera universitară mi-am sacrificat-o pentru cea managerială. 

Aștept rezultatele anchetei. Eu consider că am făcut totul. Eu când va trebui să prezint documente le voi prezenta. Toate au fost verificate. Am făcut tot ce a depins de mine. Cred că nu am greșit cu nimic. O să le spun pe toate cum au fost, exact cum au fost”. 

 
Cum funcționează structura spitalului
 
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța se află în subordinea Primăriei Constanța. Potrivit prevederilor art.187 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în cadrul spitalului public funcționează un Consiliu de Administrație format din 5-8 membri, care are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie, de organizare și funcționare a spitalului.
 
Consiliul de administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța se constituie din 5 membri, desemnați după cum urmează:
a) un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Constanța;
b) 2 reprezentanți numiți de Consiliul local Constanța, din care unul să fie economist;
c) un reprezentant numit de primar;
d) un reprezentant al universității sau facultății de medicină;
e) un reprezentant al structurii teritoriale a Colegiului Medicilor din Romania, cu statut de invitat;
f) un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, cu statut de invitat.
 
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța participă la ședințele consiliului de administrație fără drept de vot.

Reprezentantul nominalizat de sindicatul legal constituit în unitate, afiliat federațiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, participă ca invitat permanent la ședințele consiliului de administrație.
 
Membrii consiliului de administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța se numesc prin act administrativ de către instituțiile menționate anterior. Instituțiile menționate anterior sunt obligate să își numească și membrii supleanți în consiliul de administrație.
 
De precizat este că din februarie 2021, Adriana Câmpeanu a fost numită președintele Consiliului de Administrație  al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Membrii CA-ului sunt următorii: Oana Șoacăte, reprezentant al CLM, Elena Mocanu, reprezentant al DSP Constanța, Anca Mihaela Rădulescu, reprezentant al primarului, Loredana Hanzu-Pazare, reprezantant al Facultății de Medicină Constanța, Alina Mihaela Stăniguț, reprezentant al Facultății de Medicină Constanța,  Elena Dumea, reprezentant al Colegiului Medicilor Constanța, Liviu Merdinian, membru supleant, Luiza Anca Căruceru, reprezntant supleant al DSP Constanța în CA și Florentina Lascu, invitat în CA.
 
Managerul, pe de altă parte, este numită direct de către instituția Primarului, fiind încheiat un contract de management. Primăria analizează auditul managerului, este notat și se decide dacă este oportună sau nu prelungirea mandatului.
 
Managerul spitalului în cauză este Stela Halichidis. Director medical este Claudia-Simona Cambrea și director financiar-contabil este Nina Popa.
 
Consiliul de Administrație poate propune demiterea managerului, însă actul nu poate fi încheiat decât în momentul în care primarul semnează încetarea contractului de mandat.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii