Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Acțiune de control a ITM Constanța. Obiectivele urmărite

ro

05 Dec, 2023 14:59 853 Marime text
În trimestrul IV al anului 2023, Inspecția Muncii prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă a desfășurat o acțiune de control care a vizat modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoşi.

Substanțele periculoase pot fi intâlnite în aproape toate locurile de muncă, iar milioane de lucrători sunt expusi zilnic la aceste substanțe.

Agenții chimici periculoși generează riscuri majore la adresa securității și a sănătății lucrătorilor; deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale, de multe ori acestea nu sunt combătute corespunzător, transmite un comunicat de presă din partea ITM Constanța. 

Cadrul strategic al Uniunii Europene privind securitatea și sănătatea la locul de muncă 2021-2027 stabilește angajamente puternice pentru reducerea expunerii profesionale la substanțe chimice. În temeiul cadrului strategic, metodologia pentru abordarea substanțelor periculoase va continua să fie actualizată pentru a se identifica noi metode de creștere a eficienței în stabilirea valorilor.

Evaluarea riscurilor constituie fundamentul acestei legislații și o obligație legală pentru toți angajatorii în cazul în care, la locurite de muncă, sunt prezente substanțe periculoase, a mai punctat sursa citată. 

Angajatorii trebuie, de asemenea, să respecte o ierarhie specifică a măsurilor de prevenire: eliminarea, substituția, măsurile tehnice, măsurile organizatorice și nu în ultimul rând protecția individuală.
 
 Obiectivele urmărite în acțiunea de control:
 
  • Deținerea de către toți angajatorii a fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă și punerea acestora la dispoziția lucrătorilor;
  • Asigurarea purtării de către toți lucrătorii expuși la agenții chimici periculoși a  echipamentetor individuale de protecție adecvate;
  • Monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși;
  • Centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a directivelor/ regulamentelor europene specifice.La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța au fost verificati 8 agenți economici care utilizează/depozitează substanțe chimice periculoase și nu s-au constatat neconformități  care sa necesite dispunerea de măsuri de remediere. 
 

Citește și:

Rezultatele controalelor ITM Constanța. Au fost aplicate amenzi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii