Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Rezultatele controalelor ITM Constanța. Au fost aplicate amenzi

ro

10 Nov, 2023 11:48 1263 Marime text
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii, în perioada august –octombrie s-a desfăşurat Campania de control privind respectarea de către angajatori a măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă si subteran diviziunile CAEN 05, 07, 08.

Inspecţia Muncii derulează în cursul anului 2023, o campanie naţională de verificare privind obligaţiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă şi subteran, informează reprezentanții ITM Constanța. 

Această acţiune este motivată de creşterea numărului de accidente de muncă, precum şi gravitatea acestora, impundu-se intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a modului în care angajatorii realizează, în industria extractivă de suprafaţă şi subteran, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.

Datorită riscurilor specifice acestei activităţi, este necesară atât o instruire adecvată, precum si o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activităţii de inspecţie să permită o îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, a mai punctat sursa citată. 
 
Obiectivele campaniei 

Verificarea modului de respectare de către angajatori a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă de suprafaţă şi subteran, verificarea modului de realizare a masurilor dispuse în controalele, verificarea modului în care angajatorii respectă metodele de exploatare stabilite și verificarea moduluii de desfăşurare a activităţii de transport persoane în lucrările minere de suprafaţă.

 Au fost efectuate 14 controale, în urma cărora s-au constatat 5 deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru remediere, mai punctează sursa citată. 

Au fost sancționați 4 angajatori la care s-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, dintre care 5 sancțiuni contravenționale cu amendă în  valoare totală de 17.500 lei și o sancțiune contravențională cu avertisment.
 
În urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă s-au desprins o serie de neconformităţi după cum urmează:

- Nu se efectuează informarea lucrătorilor asupra riscurilor de la locurile de muncă;
- Nu se acordă echipamente individuale de protecţie corespunzătoare riscurilor de accidentare si îmbolnăvire profesională;
- Nu sunt stabilite măsuri de protecţie împotriva electrocutării prin atingere directă la unele echipamente de muncă;
- Echipamentele de muncă nu sunt dotate cu dispozitive de protecţie.
- Sistemele de comandă ale echipamentelor de muncă nu sunt marcate corespunzător.



Citește și:

Ministrul Muncii, vizită inopinată la instituțiile din Constanța pentru a identifica problemele salariaților
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii