Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

ro

23 Dec, 2023 14:49 721 Marime text
foto: Facebook/ Mihaela Bilic
În prag de sărbători, românii se pregătesc să întâmpine Crăciunul în mod tradițional, cu bunătăți specifice perioadei, iar în centrul atenției se află mezelurile de porc. Nutriționistul Mihaela Bilic oferă sfaturi despre cum să ne bucurăm de aceste delicii tradiționale fără să compromitem echilibrul nutrițional.

"Slăninuță afumată, leber și caltaboș - un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc.", explică Mihaela Bilic. Aceste ingrediente sunt tocate mărunt, apoi împachetate în membrană naturală și fierte.



Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic 
 
“PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional

Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte.

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică. 

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras.

Dar merg și cu legume proaspete sau murături. 

Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!




Citește și:

Îmbracăminte de sărbătoare. Alegeri inspirate pentru un look festiv


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii