Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorii au votat! Fiecare român va beneficia de un cont bancar fără comisioane

ro

27 Dec, 2022 11:13 1415 Marime text


Înainte de Crăciun, senatorii au votat proiectul de lege prin care fiecare cetățean va avea garantat un cont fără comisioane financiare, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale. Astfel, de principiu, deschiderea și administrarea contului, precum și retragerea de numerar de la bancomat, printre altele, vor fi lipsite de comisioane.

Prin propunerea legislativă, inițiatorii vor să ofere oportunitatea fiecărui cetățean de a avea garantat un cont fără comisioane financiare, unde să i se facă plata drepturilor salariale sau a beneficiilor sociale. Propunerea merge acum la votul decisiv al deputaților.

Inițiatorii proiectului sunt George Cristian Tuță de la PNL și Ștefan Radu Oprea de la PSD, însă au semnat majoritatea parlamentarilor celor două partide.

În expunerea de motive, inițiatorii consideră că acest proiect va determina o îmbunătățire a relației cetățeanului cu Statul Român, în sensul optimizării transferului, printre care primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și impozitelor. Totodată, se va diminua tentația de corupție în rândul funcționarilor și, totodată, va crește și gradul de digitalizare a instituțiilor statului.

Inițiatorii vor să ofere posibilitatea fiecărui cetățean de a avea garantat un cont fără comisioane financiare, unde să i se facă plata salariului sau a beneficiilor sociale. Așadar, deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat de cetățeni în relație cu statul, vor fi lipsite de comisioane. De asemenea, plata drepturilor salariale și a prestațiilor sociale se va face numai prin mijloace de plată fără numerar, în contul de bază. Singura excepție de la această regulă se va face în cazul consumatorului vulnerabil, care va putea solicita efectuarea plății în numerar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii