Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se schimbă buletinele Cartea de identitate va fi obligatorie de la 12 ani. Cum vor atăta

ro

14 Jan, 2020 22:38 2228 Marime text
Cărţile de identitate ale românilor vor fi schimbate, acestea vor arăta ca un card bancar şi vor include un cip! Începând cu anul viitor va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă buletin de la vârsta de 12 ani. 

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu la vârsta de 12 ani şi chiar înainte, opţional, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, prevede un proiect de ordonaţă de Guvern care vizează alinierea actelor de identitate româneşti la standardele de la nivelul Uniunii Europene, pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Noile acte de identitate urmează să beneficieze de elemente de securitate sporită şi vor permite cetăţenilor să accese servicii ale administraţiei publice fără a se mai prezenta la ghişeu. Totodată, ele vor avea şi funcţionalitatea de carduri de sănătate.

Conform unui regulament al Uniunii Europene, autorităţile sunt obligate să schimbe cartea de identitate până la data de 2 august 2021. În acest caz a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă.

Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar şi va ţine locul şi cardului de sănătate, mai exact acesta va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia indivizii se pot loga în sistemul de sănătate. În premieră, buletinul cu cip va include şi o imagine facială şi două amprente.

 În anul 2021 va fi obligatoriu ca toate persoanele să aibă carte de indentitate de la vârsta de 12 ani, iar dacă părinţii vor solicita vor putea obţine mult mai repede acest act. Belgia şi Germania au aceeaşi carte de identitate cu aceste elemente de securitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii