Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se reintroduce treapta a doua de liceu

ro

28 Sep, 2004 00:00 3094 Marime text

Elevii, cobaii Ministerului Educatiei si Cercetarii

Reforma invatamantului pare ca nu se mai termina parca, mai ales ca modificarile structurale au loc atat in timpul anului scolar, cat si la inceputul acestuia * Pe spinarea scolarilor, de clase diferite, s-au facut, cel putin dupa Revolutie, adevarate experimente, toate nereusite pana acum * Un astfel de experiment se va aplica si de anul viitor, cand admiterea absolventilor invatamantului obligatoriu pentru continuarea studiilor se va face de catre o comisie de inscriere in invatamantul post-obligatoriu, special constituita * Daca numarul solicitantilor este mai mic sau egal cu cel al locurilor alocate la clasa a XI-a specializarii/calificarii profesionale respective, atunci toti candidatii sunt declarati admisi * Absolventii scolilor de arte si meserii vor dobandi dupa finalizarea cursurilor certificat de absolvire, portofoliu personal pentru educatie permanenta si, la cerere, foaia matricola

Pentru ca tot este an electoral, ministeriabilii incearca sa-si justifice cumva existenta si sa aduca ceva nou, acum, la sfarsit de mandat. Asa s-a intamplat recent si cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii, care, din senin, au hotarat sa modifice metodologia continuarii studiilor dupa finalizarea invatamantului obligatoriu, precum si calendarul admiterii in ciclul superior al liceului si in anul de completare pentru anul scolar 2005-2006. Invatamantul obligatoriu se incheie dupa clasa a X-a a ciclului inferior al liceului sau a scolii de arte si meserii. Conform legislatiei in vigoare, dupa finalizarea invatamantului obligatoriu, absolventii pot parasi sistemul de invatamant, daca asta le este dorinta. Prin continuarea studiilor de catre absolventii invatamantului obligatoriu se inteleg: inscrierea absolventilor ciclului inferior al liceului in cursul superior al liceului; inscrierea absolventilor scolilor de arte si meserii in anul de completare; inscrierea absolventilor anului de completare in cursul superior al liceului.Ca urmare, admiterea absolventilor invatamantului obligatoriu pentru continuarea studiilor se va face de catre o comisie de inscriere in invatamantul post-obligatoriu, special constituita. Potrivit declaratiilor inspectorului scolar general, Petrica Miu, absolventii ciclului inferior al liceului dobandesc certificat de absolvire, portofoliu personal pentru educatie permanenta si, la cerere, foaia matricola. Mai departe, admiterea absolventilor ciclului inferior al liceului in ciclul superior al liceului se va face fara examen, prin inscriere la unitatea scolara la care doresc sa isi continue studiile, in limita locurilor disponibile, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in ciclul superior al liceului si, dupa caz, prin aplicarea unor criterii de departajare. Daca numarul solicitantilor este mai mic sau egal cu numarul de locuri alocate la clasa a XI-a specializarii/calificarii profesionale respective, atunci toti candidatii sunt declarati admisi. De asemenea, a mai declarat Miu, daca numarul de inscrisi este mai mare decat numarul locurilor alocate unitatii de invatamant pentru specializarea/calificarea profesionala respectiva, atunci admiterea in ciclul superior al liceului se va face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in ciclul superior al liceului, iar daca pe ultimul loc se afla mai multi candidati avand aceeasi medie de admitere in ciclul superior al liceului, departajarea se face folosind, in ordine, anumite criterii. Acestea sunt: media claselor IX-X la disciplinele din aria curriculara corespunzatoare specializarii/calificarii profesionale la care se doreste continuarea studiilor (MDS); media la disciplina principala de specialitate din aria curriculara corespunzatoare specializarii/calificarii profesionale la care se doreste continuarea studiilor.

Departajarea candidatilor se va face dupa criterii stabilite de consiliul de administratie

In situatia in care egalitatea se mentine si dupa aplicarea criteriilor de departajare mentionate, departajarea candidatilor se va face dupa criterii stabilite de consiliul de administratie al unitatii de invatamant si facute publice o data cu afisarea programelor pentru examenele de diferente. In ceea ce-i priveste pe acei absolventi ai ciclului inferior al liceului, care doresc sa-si continue studiile in clasa a XI-a de liceu, schimband filiera, profilul sau specializarea/calificarea profesionala, acestia se pot inscrie, la unitatea de invatamant si la specialitatea/calificarea profesionala solicitata, pe locurile ramase libere dupa admiterea absolventilor care isi pastreaza profilul/specializarea/calificarea profesionala. Pentru a fi admisi la noul profil/specializare/calificare profesionala, candidatii trebuie sa sustina si sa promoveze examene de diferente la disciplinele pe care nu le-au studiat in clasele a IX-a si a X-a si la cele pe care le-au studiat, dar ale caror programe difera cu cel putin 50% fata de cele de la specializarea/calificarea profesionala la care se solicita inscrierea. Legat de absolventii scolilor de arte si meserii, ei vor dobandi dupa finalizarea cursurilor certificat de absolvire, portofoliu personal pentru educatie permanenta si, la cerere, foaia matricola. In plus, absolventii care sustin si promoveaza examenul de certificare a competentelor profesionale dobandesc si certificat de calificare profesionala nivel 1 Si ei, ca si liceenii de altfel, au dreptul la continuarea studiilor in invatamantul secundar superior, cu conditia sa absolveasca anul de completare. Stabilirea numarului de locuri pentru anul de completare, pe calificari, se va face in functie de solicitarile pietei muncii, in conformitate cu planul regional de actiune pentru dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic. Astfel, inscrierea lor in scopul continuarii studiilor se va putea face la unitatea scolara unde se solicita inscrierea, in limita numarului de locuri aprobate, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in anul de completare. Inscrierea candidatilor pentru admiterea in ciclul superior al liceului sau in anul de completare se va face la secretariatul unitatii de invatamant la care se solicita inscrierea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii