Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se modifică ordinul privind emiterea certificatelor tehnice pentru vehiculele rutiere de către RAR

ro

29 Dec, 2021 00:00 1249 Marime text
  • Modelul certificatelor tehnice a fost modificat în luna noiembrie a acestui an
  • Este necesară introducerea noilor modele de certificate şi în legislaţia naţională
  • Certificatul CEMT de conformitate cu cerinţele tehnice şi de siguranţă pentru un autovehicul „EURO V sigur”, „EEV sigur” sau EURO VI sigur” este emis de către R.A.R. numai în cazul în care el nu a fost emis de către producătorul autovehiculului
 
 
 
Proiectul de Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii privind emiterea certificatelor tehnice pentru vehiculele rutiere care efectuează transport rutier internațional de mărfuri, în vederea acordării autorizațiilor CEMT a fost publicat în transparență decizională, conform portalului Ministerului Transporturilor.
 
Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.031/2014 privind emiterea certificatelor tehnice pentru vehiculele rutiere care efectuează transport rutier internațional de mărfuri în vederea acordării autorizațiilor CEMT, cu modificările și completările ulterioare, stabilește procedura de eliberare a certificatelor tehnice pentru vehiculele rutiere care efectuează transport rutier internaţional de mărfuri, în vederea acordării autorizaţiilor CEMT, precum şi modelul certificatelor respective, astfel cum acestea au fost stabilite în cadrul Forumului Internaţional pentru Transport – ITF (fostul CEMT – Conferinţa Europeană a Miniştrilor Transporturilor).
 
Modelul certificatelor tehnice pentru vehiculele rutiere care efectuează transport rutier internaţional de mărfuri, în vederea acordării autorizaţiilor CEMT, a fost modificat în luna noiembrie a acestui an, publicat pe site-ul ITF, urmând ca noile modele să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
 
În consecinţă, este necesară introducerea noilor modele de certificate şi în legislaţia naţională; deoarece modificările sunt substanțiale, în concordanță cu legislația națională privind tehnica legislativă, s-a optat pentru elaborarea unui nou ordin de ministru care va abroga și înlocui OMT nr. 1.031/2014.
 
Conform ordinului, Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, denumită în continuare R.A.R., emite, la cererea operatorilor de transport rutier, certificatele tehnice pentru vehiculele rutiere care efectuează transport rutier internaţional de mărfuri, în vederea acordării autorizaţiilor CEMT, în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
 
În sensul prezentului ordin, prin certificate tehnice se înţeleg următoarele:
a) - certificat CEMT de conformitate cu cerinţele tehnice şi de siguranţă pentru un autovehicul „EURO V sigur”, „EEV sigur” sau „EURO VI sigur”;
b) - certificat CEMT de conformitate cu cerinţele tehnice şi de siguranţă pentru un autovehicul (autoutilitară) cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi care nu depăşeşte 6 tone „EURO V/5 sigur”, „EEV sigur” sau „EURO VI/6 sigur”;
c) - certificat CEMT de conformitate cu cerinţele tehnice de siguranţă pentru o remorcă;
d) - certificat CEMT de conformitate cu cerinţele tehnice de siguranţă pentru o remorcă cu MTMA care nu depăşeşte 3,5 tone;
e) - certificat CEMT de inspecţie tehnică pentru autovehicule şi pentru remorci.
 
Certificatul CEMT de conformitate cu cerinţele tehnice şi de siguranţă pentru un autovehicul „EURO V sigur”, „EEV sigur” sau EURO VI sigur” este emis de către R.A.R. numai în cazul în care el nu a fost emis de către producătorul autovehiculului sau reprezentantul autorizat al acestuia în România ori în cazul în care producătorul nu are reprezentant autorizat în România şi numai dacă R.A.R. deţine sau are acces la documentele tehnice necesare emiterii lui.
 
PRECIZĂRI:
         
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Oficial de la RAR
„Posesorii de anvelope „all season“ NU vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii