Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#scrieDobrogea Oprea Hârâciu - eroul Medgidiei în Primul Război Mondial

ro

18 Jul, 2018 00:00 4942 Marime text
La 10 martie 1886 în comuna Sălişte, din judeţul Sibiu, vedea lumina zilei un prunc ce urma sa fie botezat Oprea, fiind fiul lui Paraschiva şi Ion Hârâciu. În Dobrogea este adus de părinţi pe când avea 11 luni. După absolvirea cursurilor elementare, va urma Şcoala normală de învăţători „Vasile Lupu” din Iaşi, pe care o va absolvi în anul 1908, conform diplomei nr. 67, eliberată la 2 septembrie 1908. Va fi repartizat în oraşul Medgidia. La 10 noiembrie 1908, este încorporat cu gradul de soldat în Regimentul 34 Infanterie Constanţa, fiind lăsat la vatră după un an, la 10 noiembrie 1909. După această dată va ocupa postul de învăţător la Medgidia şi se va implica activ în educarea tinerei generaţii. La 23 iunie 1913, va fi mobilizat şi va lua parte la Campania militară din anul 1913, în cel de-al doilea război balcanic. Aici va participa alături de Regimentul 34 infanterie Constanţa şi va obţine medalia „Avântul Ţării”, cu brevetul nr. 2415/ 1 decembrie 1913.
 

 
La 1 iulie 1914, este din nou concentrat şi urmează cursurile Şcolii de ofiţeri în rezervă, fiind avansat la gradul de sublocotenent în rezervă, începând cu data de 25 septembrie 1914. Ulterior va fi transferat în Regimentul 76 Infanterie. Este concentrat periodic până la data de 15 august 1916, când va fi mobilizat alături de Regimentul 78 Infanterie. Va lua parte la sângeroasele lupte din vara anului 1916, iar la Mulciova îşi va da sfârşitul, la 6 septembrie 1916, jertfindu-se pentru patria sa.
 
A obţinut post-mortem medalia „Crucea comemorativă  a războiului 1916-1918 cu barete. Dobrogea”, prin brevetul nr. 37117/ 1922 şi gradul de locotenent post-mortem.
 
Într-un articol publicat în “Dobrogea Jună” din 17 februarie 1919, intitulat „Clipe”, se aminteşte de vitejia “Domnului Oprea”, aşa cum îl strigau copiii medgidieni, care “ în vuietul luptei, în ploaia de gloanţe şi obuze, îngenunche pe câmpul de luptă ca să fie legat la mână. Ochii îi sunt la soldaţi, gândul la izbândă şi zâmbeşte fericit. Vâjiind un obuz vine, trozneşte lângă el şi îl amestecă cu pământul pentru care se luptă, încremenind pe faţă-i zâmbetul mulţumirii şi închizând în ochi-i viziunea victoriei”.
 
„Focul duşmanului s-a mai potolit. Atunci, ca un uriaş, ca un Apostol al dreptăţii,  acest fiu al Dobrogei, Hârâciu, se ridică şi comandă: Înainte!”, acţiune care-i va fi fatală.
La numai 30 de ani se stingea din viaţă, lăsând în urmă o familie îndoliată, o soţie însărcinată şi un fiu care va trăi din amintirile povestite de alţii despre părintele său.
 
„Domnul Oprea” era, pentru copii, învăţătorul iubit. Sfaturile şi lecţiile sale îi bucurau pe cei mici şi îi mulţumeau pe cei mari. Uneori erau lecţii de viaţă. O viaţă crudă cu el, pentru că a pierit la o vârstă tânără. A rămas în amintirea medgidienilor ca fiind EROUL. O stradă din oraş îi poartă numele pentru eternitate, iar semenii noştri nu trebuie să uite sacrificiul său.
 
Despre Adrian Ilie

Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti. 
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea. 
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice - Medgidia.
Realizator emisiune istorică - Repere Istorice - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman“ pe anul 2017, conferit de Societatea de Ştiinţe Istorice din România.

 
Citeşte şi:
 
#scrieDobrogea Dr. Ibrahim Themo, fiul adoptat al Medgidiei (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii