Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanse reale pentru agricultori

ro

21 Mar, 2008 00:00 2665 Marime text
1206045187.jpg

Ieri, la Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, a avut loc prezentarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013.

In cadrul intalnirii organizate in prezenta directorului executiv al DADR, Iancu Sapera, al directorului economic, Nicu Cealera, si al purtatorului de cuvant, Stere Economu, au fost abordate cateva teme de maxim interes pentru agricultorii constanteni. Acestea au vizat subventiile care vor fi acordate pentru anul agricol 2008, rezultatele partiale ale programului de infiintare a perdelelor forestiere in judetul Constanta si cele trei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013. Sapera a facut precizari cu privire la faptul ca, incepand de ieri, agricultorii beneficiaza de subventii de combustibil, pentru insamantarea suprafetele agricole ramase pentru primavara acestui an. Ajutorul acordat pentru fiecare hectar insamantat este de 39 l. Astfel, prin Hotararea de Guvern nr.277/2008, motorina utilizata pentru semanarea culturilor de primavara va fi subventionata cu un leu. Ministerul Finantelor va initia in perioada urmatoare un proiect prin care aceasta suma ar putea fi majorata cu 0,2 - 0,6 lei/litru. Acest lucru va fi posibil prin eliminarea partiala a accizei la motorina, de la 270 euro pe 1000 l de motorina la 100 de euro. Hotararea este valabila si pentru culturile ce urmeaza a fi insamantate in toamna 2008. Pentru facilitarea si stimularea cresterii productivitatii agricole, a fost pusa la dispozitie Legea nr. 150/2003, a Creditului Agricol, prin care cei interesati pot contracta credite de la orice banca, cu dobanda subventionata de 20%, pentru culturile insamantate in primavara. Ca urmare a initierii programului de infiintare a perdelelor forestiere in judetul Constanta, la finele anului trecut, a fost formata o echipa interdisciplinara, care a efectuat intalniri de lucru in patru puncte din judet: Topraisar, Cobadin, Mihail Kogalniceanu si Topalu. In urma acestor reuniuni, doar 12 primarii, a caror documentatie a fost completa, vor trece efectiv la plantat. Suprafata celor 12 perdele forestiere se ridica la 1200 ha. Fondurile alocate acestui proiect se ridica la 282.506.651,42 RON si sunt disponibile pana in 2011.

PNDR 2007 - 2013

In sprijinul agricultorilor au fost lansate primele trei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013. Din cele 11 care vor fi emise pe parcursul acestui an, momentan au fost prezentate primele trei. Dintre acestea, M121 vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole (este continuarea masurii SAPARD - prelucrarea laptelui si a carnii), M123 priveste imbunatatirea valorii adaugate a produselor agricole si M322 se refera la renovarea, dezvoltarea satelor si punerea in valoare a mostenirii rurale. Proiectele pentru aceste masuri pot fi depuse lunar, in sapte sesiuni, intre martie si august, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala Constanta, situat pe Bd. Lapusneanu. Pentru orice detaliu referitor la conditiile de aplicare a masurilor, o echipa de experti din partea DADR va sta la dispozitia celor interesati. Proiectele vor fi evaluate la sfarsitul fiecarei luni si, in urma punctajului acordat, se va trece la implementare sau nu. In urmatorii sapte ani, mediul rural va beneficia de investitii in valoare de opt miliarde de euro.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii