Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a zis cu evaziunea fiscală Case de marcat cu jurnal electronic pentru transportatorii de persoane! Senatorii au votat în unanimitate

ro

12 Dec, 2018 00:00 4955 Marime text
Senatul a adoptat luni, 10 decembrie, un proiect de lege prin care transportatorii o să fie obligaţi să ia doteze maşinile cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Pentru a intra în vigoare, urmează să treacă prin plenul Camerei Deputaţilor. Iniţiatorii legii au constatat că legea prevede exceptarea transportatorilor naţionali şi locali de la aplicarea legislaţiei privind casele de marcat online. Astfel, în prezent, doar cei care fac transport de persoane din România în străinătate au prevăzută obligativitatea folosirii lor. Abrogarea acestor excepţii a trecut pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru a primi votul final.

Senatorii au adoptat, cu 95 de voturi pentru, proiectul de lege pentru abrogarea alin.(1), (2) şi (4) ale art. 40 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Legislaţia actuală obligă transportatorii să emită bon fiscal normal, de la casa de marcat electronică, şi să aibă şi opţiunea plăţii cu cardul. Potrivit legii, ei sunt scutiţi de instalarea unei case de marcat cu jurnal electronic, dar cu această modificare vor fi obligaţi să aibă una. Situaţia specială reglementată de Legislativ constă în evitarea evaziunii fiscale la nivel de transport persoane.
„Transportul public de călători prin servicii regulate, astfel cum sunt definite de Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul, respectiv servicii regulate speciale” va intra sub incidenţa legii.

După ce va intra în vigoare prezenta lege, termenul de instalare a casei de marcat cu jurnal electronic este de şase luni. Singurele firme care folosesc aparatul cu jurnal electronic sunt firmele de transport internaţional.
O altă noutate este faptul că nu doar ANAF va avea dreptul de a efectua controalele aferente aplicării legislaţiei, ci competenţele vor fi extinse pentru constatare şi aplicare de sancţiuni în domeniul utilizării aparatelor de marcat incluzând Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

În secţiunea „Documente”, puteţi vizualiza forma adoptată de către Senat a proiectului de lege.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii