Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Renovare pe bucati din cauza saraciei

ro

29 Aug, 2003 00:00 781 Marime text

Lucrari care dureaza de aproximativ patru ani

"Proiectul de efectuare a reparatiilor capitale a fost aprobat si vizat de toate forurile tutelare in luna august a anului 1999, iar lucrarile au demarat in luna septembrie a aceluiasi an", a declarat actualul director interimar al spitalului, doctor Eugenia Muja * Pentru finalizarea lor este nevoie de circa 20 de miliarde lei, bani de care spitalul nu dispune

Proaspat infiintatul Spital Clinic de Boli Infectioase Constanta se afla intr-un amplu proces de reparatii capitale. Din cauza finantarii slabe si anevoioase, chinurile pentru finalizarea acestor lucrari sunt puse in spinarea directorilor care s-au perindat la conducerea unitatii sanitare inca din anul 1999. "Proiectul de efectuare a reparatiilor capitale a fost aprobat si vizat de toate forurile tutelare in luna august a anului 1999, iar lucrarile au demarat in luna septembrie a aceluiasi an", a declarat actualul director interimar al spitalului, doctor Eugenia Muja. Aceasta a mai precizat faptul ca, din 1999, de cand au inceput lucrarile, si pana in prezent, nu a existat o continuitate, din motive financiare. Fondurile au fost mereu insuficiente, astfel incat s-a apelat la proiectele de cofinantare si la programele mixte, cu ajutorul carora s-a finalizat un procent de 40% din totalul lucrarilor.

Cate putin in fiecare an

"Fondurile au venit si de la Ministerul Sanatatii, prin intermediul Directiei Judetene de Sanatate Publica, cat si de la organismele internationale care au inteles necesitatea reabilitarii acestui spital din punctul de vedere al sanatatii publice", a mai afirmat directorul interimar al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, doctor Eugenia Muja. Din anul 1999 si pana in prezent, s-a reusit modernizarea uneia dintre cele trei sectii de boli infectioase, celelalte fiind in curs de renovare, s-au amenajat cate doua saloane cu plata in cadrul fiecarei sectii, s-au demarat lucrarile la intrarea in incinta spitalului si s-au efectuat lucrari de curatenie si reamenajare in cadrul laboratorului apartinand unitatii sanitare mentionate mai sus. Prin punerea in aplicare a Ordonantei de Urgenta numarul 70, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta a trecut in administrarea Primariei municipiului. "Prin aceasta colaborare speram sa reusim finalizarea lucrarilor de reparare capitala a spitalului cel tarziu pana in anul 2004", a afirmat directorul interimar.Pana in prezent, Primaria Municipiului Constanta nu a alocat nici un ban acestei unitati sanitare, deoarece bugetul institutiei nu a prevazut de la bun inceput astfel de cheltuieli.

Se cauta 20 de miliarde

Dat fiind faptul ca aceasta unitate sanitara este esentiala pentru un oras-port, dar si pentru ca aici se adreseaza toate categoriile de populatie din intreg judetul, Spitalul Clinic de Boli Infectioase are nevoie de o sustinere financiara destul de puternica. Astfel, pentru finalizarea lucrarilor ar mai fi nevoie de circa 20 de miliarde lei, o suma enorma pe care Ministerul Sanatatii nu o poate pune la dispozitia acestei unitati sanitare.

Saloane private

Lucrarile capitale au inclus si amenajarea a cate doua saloane in fiecare dintre cele trei sectii de boli infectioase, unde pacientii se vor putea interna la cerere, contra-cost. Spatiul a fost deja repartizat, insa amenajarea lor ramane totusi in stadiul de proiect, motivul fiind vesnic acelasi: lipsa fondurilor. "Pentru pacientii care doresc ingrijiri medicale care depasesc pachetul de servicii oferit de asigurarile sociale de sanatate, in aceste saloane special amenajate internarea se va face la cerere, contra-cost. Ele vor cuprinde cate doua paturi, televizor color, grup sanitar propriu, frigidere si, poate, aer conditionat", a explicat doctor Eugenia Muja, directorul interimar al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta. Costul zilei de spitalizare in cadrul acestor saloane ultramoderne nu a fost inca stabilit, insa, tinandu-se cont de faptul ca saloanele de rooming-in din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta percep intre aproximativ 700 de mii de lei si peste un milion de lei pe noapte, pretul va fi similar si aici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii