Relații diplomatice România Georgia- O punte între Carpați și Caucaz, între istorie comună și peisaje de poveste (FOTO)
Relații diplomatice România: Georgia- O punte între Carpați și Caucaz, între istorie comună și peisaje
26 May, 2025 11:35
ZIUA de Constanta
136
Marime text



România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere cu Georgia, susținând parcursul euroatlantic al acestei țări situate între Europa de Est și Asia Occidentală. Totodată, Georgia este una dintre prioritățile strategice ale României în regiunea Caucazului de Sud, iar legăturile culturale și istorice, cum este figura emblematică a lui Antim Ivireanul, adâncesc această apropiere.
Ziua Națională a Georgiei sau Ziua Independenței este sărbătorită în fiecare an în data de 26 mai. Această zi celebrează adoptarea, pe 26 mai 1918, a Actului de Independență care a înființat Republica Democrată Georgia, după Revoluția Rusă din 1917.
Georgia – Țara contrastelor spectaculoase: De la Caucazul înzăpezit la litoralul Mării Negre
Georgia este o țară cu un relief extrem de variat și spectaculos. Munții Caucaz, cu vârful Shkhara (5.201 m), domină nordul țării, oferind posibilități de drumeții, alpinism și schi în locuri precum Gudauri sau Kazbegi. În sud-est, clima devine mai aridă, dar la vest, regiunea se deschide spre litoralul subtropical al Mării Negre.

Tbilisi, capitala, este un amestec fascinant de modernitate și tradiție, cu băile sulfuroase, clădiri medievale, baruri de jazz și poduri futuriste. Mtskheta – vechea capitală și leagăn spiritual al Georgiei – este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Kutaisi, Batumi, Gori sau Telavi sunt alte orașe importante care oferă turiștilor istorie, cultură și vinuri tradiționale.
Cultură și spiritualitate: De la Antim Ivireanul la bisericile rupestre din Vardzia
Georgia este una dintre cele mai vechi țări creștine din lume – a adoptat creștinismul ca religie de stat în secolul IV. Bisericile medievale din piatră, mănăstirile rupestre și crucea Sf. Nino sunt repere ale unei spiritualități profunde. Complexul monahal Vardzia, săpat în stâncă, sau mănăstirea Gelati reflectă identitatea georgiană născută din rezistență și credință.
Antim Ivireanul, georgian de origine, a devenit mitropolit al Țării Românești și una dintre figurile esențiale ale culturii românești din secolul XVII. Prin el, legătura dintre cele două țări a căpătat o profunzime istorică remarcabilă.
Turism și gastronomie: Ospitalitate caucaziană și vinuri străvechi
Georgia este considerată leagănul vinificației mondiale, cu o tradiție de peste 8.000 de ani în fermentarea vinului în vase subterane din lut, numite qvevri. Regiunea Kakheti este renumită pentru podgoriile sale, iar turismul viticol este în plină expansiune.
Gastronomia georgiană este deosebit de apreciată: khachapuri (plăcintă cu brânză), khinkali (colțunași cu carne), lobio (fasole cu coriandru) și badrijani (vinete cu nucă) sunt doar câteva dintre preparatele emblematice care cuceresc vizitatorii.
O cooperare bilaterală în creștere: educație, securitate, energie
România și Georgia colaborează în multiple domenii – de la educație și cultură, la proiecte de infrastructură și energie. Interesul României pentru Coridorul Mării Negre și Parteneriatul Estic reconfirmă importanța strategică a Georgiei. Schimburile academice și culturale se intensifică, iar turismul bilateral se dezvoltă continuu.
Adrese utile
Ambasada Georgiei
Str. Aviator Petre Crețu, nr. 50, sector 1, 012052 București
Tel: 021 210 06 02; 210 06 04
Fax: 021 211 39 99
Email: romania.emb@mfa.gov.ge
Web: https://www.romania.mfa.gov.ge
Program de lucru: luni-vineri 09.00-18.00; Pauza de masa: 12.30 -13.30
-----
E.S. Dna. Tamar BERUCHASHVILI
Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar (17 ianuarie 2023)
Dna. Ekaterine DUGLADZE
Ministru-consilier (27 ianuarie 2021)
Dl. David CHACHAVA
Consilier - Consul (7 decembrie 2022)
Dna. Tamar AGIASHVILI
Dl. Zurab KHUROSHVILI
Atașat Apărare (8 februarie 2021)
Notă: Lista Corp Diplomatic a fost actualizată în martie 2025.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Wikipedia.org
Citește și:
Relații diplomatice RomâniaZimbabwe- O privire asupra unei țări cu un trecut tumultuos (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii