Galerie FOTO. Relații diplomatice Republica Somalia sărbătorește pe 1 iulie Ziua Națională. O țară frământată de decenii de război civil și revolte
Galerie FOTO. Relații diplomatice: Republica Somalia sărbătorește pe 1 iulie Ziua Națională. O țară frământată
01 Jul, 2025 20:10
ZIUA de Constanta
238
Marime text

.jpg)
.jpg)
Republica Federală Somalia sărbătorește astăzi Ziua națională, la data de 1 iulie 1960 a avut loc Proclamarea Republicii acestei țări africane.
România şi Republica Federală Somalia au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de ambasadă, la 11 iulie 1965, iar în perioada 1983-1990, România a avut ambasadă la Mogadishu şi ambasador rezident. La rândul său, Somalia a deschis ambasadă la Bucureşti în ianuarie 1988, cu ambasador resident, potrivit Mnisterului Afacerilor Externe (MAE).
După declanşarea războiului civil, în 1991, ambasadele celor două ţări au fost închise. În prezent, de gestionarea relaţiilor diplomatice cu această ţară se ocupă Ambasada României din Etiopia. Ambasada Somaliei la Moscova gestionează relațiile cu România.
La data de 22 septembrie 2024 ambasadorul Iulia Pataki a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Somaliei, Hassan Sheik Mohamed, președintele Somaliei.
Date istorice ale țării
După încheierea celui de-Al doilea război mondial, în Somalia a izbucnit războiul civil pentru obținerea independenței țării față de Italia. Acesta nu a durat foarte mult, dar foametea a amplificat numărul deceselor.
După terminarea primului războiului civil, anii 2000-2010 au adus mai multe revolte din cauza regimului politic din Somalia. Al doilea război civil somalez a ținut și încă ține, chiar și în momentul acesta. Din cauza revoltelor, Somalia a devenit țara recunoscută ca fiind „Țara piraților”. Acolo sunt și grupări teroriste, precum „Așa-l al nustra" și ISIS.
Guvernul federal somalez s-a constituit pentru prima oară, în august 2012, de la începerea ultimului război civil. Doi ani mai târziu, guvernul a lansat o operațiune militară, codată „Oceanul Indian", pentru a zdrobi mai multe centre răzvrătite din zonele rurale.
Somalia, țara cu cea mai lungă linie de coastă de pe continent
Este localizată în Cornul Africii, având ca vecini pe Djibouti (nord est), Kenya și Etiopia (vest). Somalia are cea mai lungă linie de coastă de pe continent.
.jpg)
Din punct de vedere geografic, Somalia face parte din continentul african, dar socio-cultural și religios (somalezii fiind musulmani) face parte din Orientul Mijlociu, din Asia. Clima este în general deșertică.
Capitala se află în sudul țării, la Mogadishu. Alte orașe importante sunt Hargeisa, Burao, Borama, Garoowe, Baidoa.
.jpg)
Statul este împărțit administrativ în 6 state federale: Jubaland, South West, Hirshabelle, Galmudug, Puntland și Somaliland, și 18 regiuni: Awdal, Bakool, Banaadir, Bari, Bay, Galguduud, Gedo, Hiiraan, Jubbada Dhexe, Jubbada Hoose, Mudug, Nugaal, Sanaag, Shabeellaha Dhexe, Shabeellaha Hoose, Sool, Togdheer, Woqooyi Galbeed.
Cu o climă deșertică, țara are o suprafață de 637.657 kilometri pătrați.
Religia oficială este islamistă, iar un grup mult mai mic este de religie creștină.
Limbile oficiale sunt somaleza și araba.
Profil politic
Forma de guvernământ este republică prezidențială federală. Puterea legislative este bicamerală , deținută de Senat și Casa Poporului.
Puterea executivă o au miniștrii numiți de prim ministru, aprobați de Camera Poporului (Parlament). Primul ministru este Hamse Abdi Barre, din 29.08.2022.
Președintele țării este Hassan Sheik Mohamed, din 15.05.2022.
.jpg)
Principale partide și grupări politice: partidul CAHDI, Partidul cosmopolitan democratic, Partidul Daljir, partidul democrat.
Somalia este una din cele mai sărace țări de pe glob
Principalele ramuri ale economiei somaleze contau în creșterea cămilelor și a vitelor care asigură existența majorității somalezilor, la fel ca și practicarea agriculturii. Cămilele furnizează carne, lapte și piei și asigură și principalul mijloc de transport.
.jpg)
Se cresc și capre, vaci și oi. Cultivarea pământului este posibilă doar în văile marilor râuri din sud, unde sunt cultivate banane, trestie de zahăr, bumbac și cereale. Dar recoltele sunt prea mici pentru asigurarea necesităților, iar secetele înrăutățesc situația.
Resursele minerale - minereuri de cupru, de fier și de cositor - nu sunt exploatate corespunzător ca urmare a penuriei de capital și de forță de muncă calificată. Țara depinde foarte mult de ajutorul străin.
Cu plajele sale cu nisip fin de pe coastele de sud și cu parcurile sale naționale, Somalia oferă peisaje frumoase și virgine. Dar călătoriile în Somalia nu sunt recomandate din cauza situației politice instabile și complexe, precum și lipsei de securitate, în special în regiunile din sud și din centru.
.jpg)
Avertisment de călătorie în țară cauzată de piraterie și de luptele dintre forţele guvernamentale şi grupările afiliate la organizaţia Al Qaeda
În acest sens, există și în prezent un avertisment de călătorie emis de MAE, în care recomandă insistent cetăţenilor români să evite călătoriile în Somalia, iar persoanele care tranzitează apele teritoriale ale acestei ţări sau se află în apropierea acestora sunt sfătuite să părăsească imediat zona. Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată atât de acţiunile de piraterie practicate la scară largă, cât şi de luptele dintre forţele guvernamentale şi grupările afiliate la organizaţia Al Qaeda. Posibilităţile de intervenţie şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt foarte reduse. Cetăţenii români care se află totuşi în zonă sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurări medicale şi de viaţă, valabile pentru această regiune.
Moneda națională este shilingul somalez.
Viața culturală
Cultura somaleză este bogată și diversă, îmbinând tradițiile nomadice, influențele islamice și contactele culturale cu alte civilizații, conform unor enciclopedii. Aceasta se caracterizează printr-o puternică tradiție orală, în special în poezie, care joacă un rol central în viața socială și politică. Islamul este profund integrat în obiceiurile, legea și viața de zi cu zi a somalezilor. Societatea somaleză este tradițional structurată pe clanuri, cu un accent puternic pe ospitalitate, legături de rudenie și responsabilitate comunitară.
.jpg)
Expresia artistică se manifestă în diverse forme, inclusiv muzică, dans, arte vizuale și meșteșuguri decorative, reflectând adesea influențe atât islamice, cât și indigene.
Dansul este o parte importantă a culturii somaleze, practicat în diverse ocazii, de la sărbători de familie la evenimente de stat.
Arta somaleză include picturi, sculpturi, artizanat, adesea cu motive islamice și tradiționale.
Citește și
Galerie FOTO. Relații diplomaticeRepublica Djibouti sărbătorește pe 27 iunie Ziua națională, Ziua Independenței
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii