Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​PS Visarion, Episcopul Tulcii, mesaj de condoleanțe la trecerea din această viață a PS Gurie, răpus de COVID-19

ro

22 Oct, 2021 18:28 1937 Marime text
Biserica Ortodoxă Română a mai pierdut un ierarh ca urmare a îmbolnăvirii cu Covid-19. Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a pierdut lupta cu boala joi, 21 octombrie 2021. Episcopul Devei și Hunedoarei era internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat, fiind în cele din urmă intubat. Episcopul a murit în timpul procedurilor de transfer la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte de la spitalul din Deva la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. 

Printre cei care au transmis public condoleanțe la trecerea din această viață a episcopului Gurie se numără și P.S.Visarion, Episcopul Tulcii, care a ținut să sublinieze că ierarhul a fost un bun chivernisitor al Casei Domnului și iscusit povățuitor de conștiințe, dar și un cleric generos care a ajutat în repetate rânduri Episcopia Tulcii: 

„Prea Sfințite Părinte Nestor Hunedoreanul, Prea Venerat Consiliu Eparhial Am aflat cu profundă durere trecerea la cele veșnice, pe neașteptate, după o scurtă suferință, a vrednicului episcop Gurie Georgiu al Devei și Hunedoarei. Plecarea lui timpurie la Domnul lasă un gol imens în sufletul clerului și credincioșilor hunedoreni pe care i-a păstorit cu destoinicie și cu duh de jertfelnicie, dar și a tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit ca un bun chivernisitor al Casei Domnului și iscusit povățuitor de conștiințe. Numele vlădicului Gurie va rămâne de-a pururi în amintirea noastră ca un ierarh ce prin blândețe și prin înțelepciune a dobândit ofranda dragostei păstoriților săi. Episcopia Tulcii s-a împărtășit din generozitatea vlădicii Gurie, prin ajutorul financiar dat – constant – în editarea Calendarului eparhial și a Cărții de rugăciuni pentru trebuințele credincioșilor tulceni și pentru care-i vom rămâne recunoscători. Acum la ceas de despărțire vremelnică ne rugăm Părintelui Ceresc să-i primească sufletul său nobil întru Împărăția Sa, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit, iar pe cei rămași să-i întărească și să-i mângâie. Dumneze să-l ierte ! Veșnica lui pomenire din neam în neam ! † VISARION Episcopul Tulcii”.
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei 

Potrivit Agenției de știri Basilica, PS Gurie (Grigorie Georgiu) ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani. S-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu. A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992) și Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă). 

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001). Când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), apoi a devenit secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) și a fost tuns în monahism cu numele Gurie. 

A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001. În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”. 

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009). Cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona, a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova, a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară. A fost coautor la volumele „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi „ Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate. Din 2011 predă în calitate de profesor suplinitor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Sursa foto: Episcopia Tulcii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii