Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Mariana Gâju vrea o piaţă ca la Valu lui Traian Produsele bulgăreşti s-au vândut ca pâinea caldă la Ziua Recoltei de la Valu (galerie foto)

ro

22 Oct, 2012 01:34 3098 Marime text
valu.jpgLocalnicii din Valu lui Traian au participat ieri în număr mare la inaugurarea Centrului Agroalimentar realizat de primărie în parteneriat cu bulgarii din Kaynardja. Cetăţenii au apreciat că au o piaţă modernă care seamănă mai degrabă cu un supermarket. De asemenea, ei au profitat la maxim de prezenţa în piaţă a comercianţilor bulgari.

Oamenii au luat cu asalt piaţa pentru a profita de produsele expuse de vecinii bulgari. Murăturile, bulionul dar şi dulciurile bulgăreşti se vindeau ca pâinea caldă. Să nu uităm că locuitorii din Valu au avut ieri un dublu motiv de sărbătoare. Cu ocazia inaugurării centrului agroalimentar a fost organizată şi cea de-a IX-a ediţie a Zilei Recoltei. Ca atare gospodinele care încă nu au apucat să prepare conservele pentru cămara de toamnă au găsit în piaţă la preţuri avantajoase şi legume şi fructe de sezon.

Manifestările au fost deschise la ora 12.00 de Fanfara RAJA care timp de 30 de minute a susţinut un concert de cântece patriotice şi marşuri tradiţionale. A urmat apoi slujba de sfinţire a pieţei agroalimentare, urmată de discursurile oficialilor prezenţi la sărbătoare.

La eveniment au participat, alături de primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, liderul PNL Constanţa, deputatul George Dragomir, senatorul Colegiului 3, Alexandru Mazăre, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju dar şi primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu. Primarul localităţii bulgare Kaynardja, Liubev Sivev, dar şi consilierul judeţean PSD Titus Mircea Dobre, candidatul USL Constanţa la parlamentarele din 9 decembrie pentru Colegiul 7, Dănuţ Culeţu, preşedintele Partidului Forţa Civică Constanţa, secretarul de stat Sali Negiat s-au alăturat şi ei evenimentului. De asemenea, foarte mulţi directori ai instituţiilor deconcentrate din judeţ au venit să-l felicite pe primar pentru încă o realizare demnă de toată admiraţia.

valu_2.jpg

„Acest proiect nu exista dacă nu colaboram cu primarul localităţii Kaynardja"

Primarul Florin Mitroi a precizat că este o zi importantă pentru localitate. „După trei ani de muncă, când spun trei ani spun că în 2009 ne-am apucat de acest proiect, 2 ani de zile a durat întocmirea actelor că aşa este la noi, iar numai 9 luni de zile a durat construcţia acestei importante pieţe agroalimentare. Acest proiect nu putea să înceapă sau să se finalizez dacă noi doi nu colaboram pe parcursului acestor trei ani cu primarul localităţii Kaynardja", a declarat primarul. Şeful autorităţii locale i-a mulţumit constructorului pieţei agroalimentare, prezent şi el la manifestări, pentru că a realizat o lucrare de calitate, remarcând că acum patru ani tot el a ridicat şi şcoala din Valea Seacă. Precizăm că piaţa agroalimentară a fost construită cu bulgarii în cadrul unui proiect transfrontalier în valoare de 1,4 milioane de euro, din care 140.000 de lei a reprezentat contribuţia Consiliului Local Valu lui Traian. Florin Mitroi le-a spus localnicilor că mai sunt multe de făcut în localitate, de introdus gazele, canalizarea, dar şi de asfaltat, cerându-le în acest sens să aibă răbdare întrucât birocraţia, hârtiile, îngreunează implementarea acestor proiecte. De asemenea, primarul a lansat şi un îndemn pentru cei interesaţi să închirieze spaţii în piaţă, anunţându-i că mai sunt câteva spaţii libere.

Primarul din Kaynardja vrea să contribuie la noi proiecte

Primarul din Kaynardja- Bulgaria, Liubev Sivev, le-a transmis oamenilor că îşi doreşte ca de acum încolo împreună cu primarul Florin Mitroi să lucreze la cât mai multe proiecte transforntaliere care să dezvolte comuna. Primarul Mariana Gâju l-a felicitat pe cei doi primari pentru construirea acestei pieţe. De asemenea, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, Marina Gâju i-a oferit primarului Florin Mitroi o diplomă de excelenţă pentru permanenta implicare în dezvoltarea satului românesc. Totodată, Mariana Gâju a declarat că îşi doreşte ca şi piaţa din Cumpăna deschisă în urmă cu cinci ani să fie modernizată pe modelul pieţei de la Valu.

Muzică şi voie bună

După tăierea panglicii inaugurale, Primăria i-a invitat pe localnici la o masă frăţească care s-a desfăşurat pe platoul din faţa pieţei. Pe tot parcursul zilei de duminică muzica a răsunat în piaţa agroalimentară, atmosfera fiind întreţinută de solişti dobrogeni de renume precum Cristi Proca, Liliana Mitrana, Cristi Motoi, Mariana Scupra şi Constantin Ciocan. Deschiderea festivităţii a aprţinut ansamblului de dansuri populare de la şcoala din Valu. Piaţa agroalimentară este construită la standarde europene fiind prevăzută cu tarabe, un punct farmaceutic, o carmangerie, o cofetărie, un magazin mixt, un punct de comercializare a laptelui şi a brânzei, o pescărie dar şi o cafenea. Până la această dată au rămas neînchiriate cafeneaua şi punctul de comercializare a laptelui. Pescăria, în schimb, va fi administrată de partenerii bulgari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii