Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operaţia estetică a sufletului

ro

08 Oct, 2016 00:00 1842 Marime text
Citesc că specialiştii (acest termen vag, obositor) au decis că nu există răutate în stare pură, ci frustrare, ignoranţă, boală psihică. Acelaşi lucru şi l-au spus şi iertătorii parteneri, încercând să găsească o cale către o relaţie senină, citind şi recitind studii psihologice, lăsându-se călcaţi în picioare până la dispariţia sinelui, a viselor.
 
Am un exemplu, şi nu e vorba despre criminali în serie, nici despre piloţi sinucigaşi, nici despre mame care-şi ucid copiii. În el se ascunde răutatea pură, gratuită cu care poţi defila nestingherit deghizat în om bun, dar eventual plictisit, neînţeles de societate, de femeie etc. Iată şi exemplul: el, tolănit pe canapea, îi cere soţiei un suc. Soţia consideră că nu e mare efort să coboare la magazin şi nici n-o ia ca pe o poruncă, nici ca pe o obrăznicie. Ba chiar se gândeşte că un comportament frumos va atrage, mai devreme sau mai târziu, acelaşi tip de comportament şi decide să-i cumpere două tipuri de suc, cu zahăr şi fără zahăr şi, bonus, o ciocolată.

Pentru bărbat e ceva obişnuit să o trimită la cumpărături, ca şi cum sarcinile ar fi fost împărţite, prin urmare, nu-i mai mulţumeşte de mult. Pe soţie n-o deranjează, în definitiv, e exagerat să spui mulţumesc de zece ori pe zi. Cu zâmbetul pe buze şi visul unei după-amiezi tihnite, ea îi pune în faţă sucurile, iar el îi răspunde scârbit, ironic că poate face ce vrea din ea.
 
Ei se despart, din dorinţa lui, iar prietenii conchid că avea nevoie de o femeie care să-l domine. Eu concluzionez că, atunci când dominatoarea se va purta asemenea lui, va avea alte plângeri. Aş adăuga şi că ar fi păcat să-ţi schimbi caracterul de dragul unei relaţii, să fii rău pentru a primi bunătate.

Se mai spune că răutatea sau bunătatea se manifestă doar în raport cu ceilalţi, că, dacă am fi singuri, am fi neutri. Eu cred că şi singuri am fi urâţi în răutate, am urî soarele că bate prea tare, am urî zăpada că e prea rece, ciocolata că e prea dulce.
 
Pentru femeia părăsită, pentru cea umilită, am un singur mesaj: fii bună în continuare, sunt şi oameni frumoşi, ca tine! În ceea ce-l priveşte pe fostul ei aşa-zis bărbat, o operaţie estetică a sufletului nu i-ar strica!
 
(Oana Cătănoiu)
www.mala-hierba.com
Sursă foto: u2rbeloved.com
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii