Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 09 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipiul Constanța va beneficia de unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public

ro

09 May, 2025 11:26 279 Marime text
Foto cu rol ilustrativ: Primăria ConstanțaMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, semnează unul dintre cele mai mari proiecte de energie curată din cadrul apelului finanțat prin Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, România accelerează tranziția către un sistem energetic sustenabil, prin investiții strategice în energie curată pentru sectorul public.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, semnează contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice.

Valoarea totală a proiectului este de 32.688.772,76 lei, echivalentul a 6.570.079,34 euro, finanțată integral din Fondul pentru Modernizare. Proiectul presupune instalarea unei capacități totale de 5,55 MW, cu o producție medie anuală estimată la 7.710,128 MWh, destinată exclusiv autoconsumului instituțiilor publice din Municipiul Constanța.

„Semnăm unul dintre cele mai mari proiecte de energie regenerabilă pentru administrația publică din România, cu finanțare 100% nerambursabilă. Este o dovadă clară că România se îndreaptă spre independență energetică și sustenabilitate, folosind la maximum oportunitățile oferite de Fondul pentru Modernizare. Acest proiect înseamnă economii la bugetul public al municipalității, poluare mai redusă și un viitor mai sigur pentru cetățeni. Așa arată tranziția energetică reală, cu rezultate măsurabile, nu doar promisiuni.
Energia curată înseamnă școli mai sigure, spitale mai eficiente, primării care reduc cheltuielile și reinvestesc în comunități. Înseamnă aer mai curat pentru copiii noștri și independență energetică pentru România. Iar prin Fondul pentru Modernizare, reușim să aducem fonduri europene direct în inima comunităților locale, în proiecte cu impact pe termen lung.
Nu ne oprim aici – ne dorim cât mai multe proiecte ca acesta, în toată țara. Pentru o Românie care produce energia de care are nevoie. O energie sigură, ieftină și curată.” a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Conform Ministerului Energiei, odată cu acest nou contract, bilanțul general al apelului pentru energie regenerabilă atinge 837 de contracte semnate de ministerul energiei cu instituții publice, contracte în valoare totală de 2.178.906.550,65 lei (437.935.955,03 milioane euro), din care 1.898.788.463,9 lei (381.635.338,65 milioane euro) reprezintă finanțare nerambursabilă.

Capacitatea totală instalată este de 307,96 MW. Aceste investiții oferă localităților și instituțiilor publice oportunitatea de a construi și exploata parcuri fotovoltaice, reducând semnificativ costurile cu energia. În multe cazuri, aceste capacități acoperă până la 70% din necesarul de energie al instituțiilor publice, de la iluminatul public la funcționarea școlilor și spitalelor.

Citește și: 

Reducere cu 23% a posturilor din Ministerul Energiei! Anunțul ministrului, Sebastian Burduja
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii