Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minunea de la Constanţa 27 octombrie 2004 - cel mai mare cutremur al ultimilor zece ani din România

ro

27 Oct, 2014 00:00 12288 Marime text
În seara de 27 octombrie 2004, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, în Vrancea, la ora 20.35, la o adâncime de 98,6 kilometri.
 
Cutremurul nu a produs victime sau pagube materiale, dar a fost cel mai mare care a avut loc în ultimul deceniu, celelalte având magnitudinea de până în 5,9 grade. Potrivit Raportului asupra cutremurului din 27 octombrie 2004 întocmit de A. Aldea, S. Demetriu, E. Albota, O. Bogdan şi L. Soni, seismul a fost resimţit pe arii geografice extinse în sud-estul Europei. Mişcarea telurică a fost înregistrată în 16 staţii din reţeaua Centrului Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic: şase staţii cu foraje şi patru staţii în clădiri în Bucureşti, precum şi şase staţii în câmp liber în afara capitalei. Potrivit seismologilor din cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, cutremurul de atunci (produs într-o zi de miercuri, când, conform calendarului creştin ortodox, este prăznuit Cuviosul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului) a fost cu mult mai puternic decât cel înregistrat în 1990, acesta având o magnitudine de 6 grade pe scara Richter şi o intensitate de 5,8 grade pe scara Mercalli. Momentul maxim al cutremurului a fost înregistrat de seismografe cu 22 de secunde înaintea producerii. Durata maximă a cutremurului, de la momentul detectării primelor mişcări şi până la vârful maxim, a fost de 15 minute.

 Ce s-a întâmplat la Constanţa

 La nivelul judeţului Constanţa, cutremurul din acea zi a fost resimţit fără a fi înregistrate pagube materiale însemnate. Cele mai notabile evenimente înregistrate la Constanţa au fost cele petrecute la Spitalul Judeţean, unde, la secţia de Obstetrică Ginecologie, într-un salon, s-a rupt din tavan o bucată mare de tencuială ce s-a prăbuşit peste un pat. Bucata de tencuială avea o suprafaţă de peste doi metri pătraţi, o grosime de aproximativ zece centimetri şi o greutate de aproape 40 de kilograme. Din fericire, o minune a făcut ca, la momentul desprinderii acelei bucăţi de zidărie, salonul să fie gol, paturile fiind neocupate. Incidentul a fost semnalat de două asistente medicale care intenţionau să pregătească mai multe paturi din acel salon pentru câteva paciente ce tocmai născuseră în acea dimineaţă. Alte evenimente au fost înregistrate în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, unde au fost semnalate întreruperi temporare de alimentare cu energie electrică. De asemenea, o perioadă bună de timp, telefonia mobilă atât în sistem GSM, cât şi în celelalte sisteme a fost întreruptă. În rest, populaţia a semnalat producerea de mici fisuri în ziduri, în special ale imobilelor vechi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii