Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masă rotundă cu reprezentanții tinerei generații în contextul procesului de elaborare a Analizei Strategice a Apărării

ro

03 Mar, 2020 20:26 1548 Marime text

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat marți, 3 martie, la prima masă rotundă dedicată consultării tinerei generații ca parte a procesului de elaborare a Analizei strategice a apărării (ASA).

Activitatea a fost găzduită de Academia Tehnică Militară (ATM), cu participarea reprezentanților studenților din ATM, Universitatea Națională de Apărare și din Academia Națională de Informații.

Secretarul de stat a subliniat rolul deosebit al procesului de elaborare a ASA în actualul context complicat de securitate, precum și importanța prognozării principalelor amenințări, riscuri și vulnerabilități care se vor manifesta asupra României în următoarele două decenii. În acest sens, a insistat asupra contribuției semnificative pe care generația actuală de studenți o va avea atunci când va prelua efectiv rolul principal în protejarea și promovarea intereselor naționale, la orizontul anilor 2040.

Tema supusă atenției ,,Dimensiunea prospectivă a mediului de securitate regional și internațional la orizontul anului 2040” a oferit oportunitatea exprimării unor poziții de substanță, concrete și vizionare. Astfel, s-au remarcat opinii privitoare la impactul spațiului cibernetic ca platformă nouă de derulare a războiului și a modului în care aceasta poate fi folosită în operațiuni de ”cyber-intelligence și sabotaj cibernetic”, viitoarele tehnologii militare și rolul factorului uman în folosirea acestora și evoluțiile alianțelor și organizațiilor internaționale.

În context, un accent important a fost pus pe viitorul Uniunii Europene, dimensiunea de apărare a acesteia, prezența Statelor Unite ale Americii în Europa și solidaritatea transatlantică, precum și importanța NATO pentru securitatea națională și europeană.

Sursa foto: mapn.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii