Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:46 27 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Masă rotundă cu prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

26 May, 2022 18:13 730 Marime text

Imagine de la eveniment, foto: ZIUA de Constanța
În aceste momente, Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța găzduiște o masă rotundă cu Adrian Cioroianu. 

Facultatea de Istorie și Științe Politice și Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța au organizat lansarea volumului „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-2021.

Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos” (Polirom, 2021), semnat de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, de la Facultatea de Istorie a Universității din București, informează organizatorii evenimentului.

Lansarea a avut loc azi, 26 mai, în Amfiteatrul 103, din campusul universitar, Corp A, etaj 1 (Aleea Universității, nr. 1), cu participarea autorului, prezentări ale lucrării urmând a fi susţinute de către conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, și prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, de la Facultatea de Litere, manager al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța.


Volumul lansat de Adrian Cioroianu include studiile unei serii de istorici, cercetători ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) precum: Mihai Burcea, Cristiana Diac, Corina Doboș, Dumitru Lăcătușu, Elis Pleșa, Liviu Pleșa.
 

 Avem în seara aceasta un invitat de excepție, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru, ambasador. As vrea să pornim discuția de la volumul A fost odata ca niciodata Partidul Comunist Roman 1921-2021. 


​Ce este Partidul Comunist Român? îl intreabă Angelo Mitvhevici pe istoricul Adrian Cioroianu. 


Comunismul, o realitate pentru o bună parte din generațiile de azi

Dragă Angelo, înainte de orice, comunismul este o realitate pentru o bună parte din generațiile de azi, realitate tangibilă de-a dreptul. , este răspunsul istoricului.  Pentru noi înșine devine provocator să explici tinerilor despre cum vedeam eu peste Dunăre la Iugoslavia. Iar pentru mulți din tineri, Iugoslavia este o țară din cărțile de istorie. 
Adrian Cioroianu evocă și trecutul bunicilor săi.

Nu mai vorbesc de dramele bunicilor noștri. Bunicul meu a fost arestat pentru că a fost primarul unei localități din Dolj.

Mai are comunismul un viitor? întreaba Mitchevici

Adrian Cioroianu, foto: ZIUA de Constanța


 Nu cred ca mai are, sper să nu mai aibă. Eu nu cred că istoria  se repetă, deși dă impresia că se repetă. Nu e ceva static istoria. Un scriitor american spune că istoria rimează din când în când. Istoria rimează dar nu se repetă. Ori,nerepetândusu-se dar pentru că rimează ,dar s-ar putea ca în viitor să ne întoarcem la anumite forme care să ne aducă aminte de acele vremuri., este răspunsul oferit de istoric. 

Gândiți-vă că toți acești oameni, liderii comuniști români, dacă România era pe harta în locul Belgiei oamenii ăstia ar fi fost niște ratați. Țara asta care se cheamă România, nu putea evadată de pe teritoriul său. , a mai adăugat Cioroianu. 
În continuarea evenimentului, autorul prezinta cartea ,,A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibatâ a ,,viitorul luminos”. Capitolele lucrării sunt scrise de Mihai Burcea, Cristian Diac, Corina Doboș, Dumitru Lăcătușu, Elis Pleșa, Liviu Pleșa.


Autorul cărții evocă evenimente istorice din perioada comunismului din România. Sunt prezentate aspecte inedite care captează publicul.

Sursa foto: ZIUA de Constanța 

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii