Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gâju a lansat proiectul campusului şcolar „Centrul de greutate pe turism şi servicii de alimentaţie publică se va deplasa de la Constanţa la Cumpăna” (galerie foto)

ro

23 Apr, 2013 00:00 3038 Marime text
„Nici în 20 de ani nu strângeam banii pentru acest proiect privind construcţia unui campus şcolar”, a declarat, ieri, în cadrul conferinţei de presă, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
Cu bani prin Programul Operaţional Regional (POR) cât de curând va începe construcţia campusului şcolar, a declarat primarul Mariana Gâju, mărturisind că prin POR se va finaliza în perioada următoare centrul multifuncţional de asistenţă socio-medicală şi în viitorul apropiat va fi semnat contractul de finanţare pentru amenajarea unui centru de tineret la Cumpăna.
 
Iulie 2015, data de finalizare a lucrărilor
 
Proiectul apreciat de şefa autorităţii locale drept „cel mai important de la nivelul comunei Cumpăna” are termen de finalizare luna iulie 2015, fiind în valoare de 8 milioane de euro.
Campusul şcolar va fi amenajat în cel mai frumos cartier al comunei, numit Parcul Verde şi cuprinde pe lângă cele 24 săli clase, 4 ateliere şcolare pentru turism şi servicii de alimentaţie publică, un cămin rezidenţial cu 120 locuri, 15 garsoniere, în special pentru elevii cu dizabilităţi, o bibliotecă, o sală de sport şi o baza sportivă.
 
De ce un campus şcolar la Cumpăna?
 
Şefa autorităţii locale a ţinut să justifice încă o dată de ce era necesar un campus şcolar la Cumpăna, când localitatea se află la 5 kilometri distanţa de Constanţa şi de unităţile ei de învăţământ, pe această temă existând unele nemulţumiri. Primarul Mariana Gâju a explicat că între 150 şi 170 de copii se nasc anual, populaţia şcolară fiind în creştere la Cumpăna, fiind astfel foarte important să fie dezvoltată infrastructura şcolară. De asemenea, cei 1.300 de elevi din localitate care învaţă în 3 corpuri de şcoală, din lipsă de spaţiu, ţin orele de laborator şi de sport în alte locaţii, aflate la mare distanţă de şcoală. Şefa autorităţii locale a explicat şi că în cele două grădiniţe numărul de prichindei este crescut, ca urmare, elevii de la clasa pregătitoare şi o clasa de-a II-a învaţă în prima sală de sport din localitate. Campusul şcolar este necesar şi pentru tinerii care nu au posibilitatea să facă naveta la Constanţa pentru a studia la una din şcolile municipiului, a mai declarat Mariana Gâju.
 
„Dezvoltăm acolo unde există dorinţa de performanţă”
 
Florin Mărgineanu, coordonator pe Regiunea Sud-Est, a ţinut să aducă şi alte argumente în privinţa amenajării unui campus şcolar la Cumpăna, declarând următoarele: „Dezvoltăm acolo unde există dorinţa de performanţă, unde se doreşte lucru acesta. Nu au decât să se deplaseze cei de la Constanţa aici. Toate şansele sunt acestea - să se deplaseze un centru de greutate de la Constanţa la Cumpăna, cel puţin pe turism şi pe celelalte domenii de formare profesională. Motivele? Nu aş zice că acolo (n.r. la Constanţa) poate se aţipeşte sau că nu există atât de mare dorinţă, dar poate că sunt mai mulţi factori, şi obiectivi, şi subiectivi, pentru care lucrurile se dezvoltă mai greu în Constanţa”.
 
Universitatea Ovidius vine la Cumpăna
 
Primarul Mariana Gâju a precizat că la Cumpăna urmează să fie amenajat şi un centru de perfecţionare a tinerilor din judeţ. Centrul se va adresa atât elevilor, cât şi studenţilor. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Ovidius şi cu Inspectoratul Şcolar.
Ar putea fi realizat şi un parteneriat cu Universitatea Tomis, a precizat Mariana Gâju, în urma căruia studenţii acestei universităţi să ţină cursuri practice în campusul de la Cumpăna, ceea ce înseamnă că în localitate ar putea funcţiona în viitorul apropiat şi săli de facultate.
 
Pregătiri pentru Rural Math
 
Spre finalul conferinţei, şefa autorităţii locale a declarat că localitatea Cumpăna va găzdui şi în acest an concursul de matematică Rural Math, precizând că în perioada competiţiei, 18-19 aprilie, în localitate va avea loc şi cea de-a opta ediţie a festivalului „Dor de cânt românesc”. Inspectorul şcolar, Gabriela Neagu, le-a făcut primarului Mariana Gâju şi şcolilor din Cumpăna o invitaţie la Târgul Ofertelor Educaţionale ce va avea loc în perioada 20-26 mai la Pavilionul Expoziţional Constanţa.
La conferinţa de presă de ieri au fost prezenţi toţi factorii implicaţi în derularea proiectului privind campusul şcolar, după cum urmează: Gabriel Zaritchi de la Agenţia de Dezvoltare Rurală Regiunea 2 Sud-Est Brăila, Florin Mărgineanu de la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, organism intermediar pentru POSDRU, Gabriela Neagu – inspector şcolar, Mircea Vrană – inspector şcolar general adjunct, Claudia Portase - inspector general adjunct pentru proiecte, Cristina Tamaş, profesor la Facultatea de Litere, Paul Bocănete, rector al Universităţii Tomis, Mihai Orzan, de la Direcţia pentru Sport şi Tineret, Elena Frâncu, Mihaela Dinisov, director adjunct al DSP Constanţa, profesori din Cumpăna, dar şi reprezentantul SC Săgeata Tulcea, proiectantul campusului şcolar, precum şi Ileana Gugoaşă de la SC AGC SRL, firmă care se ocupă de promovarea şi publicitatea aferentă proiectului campusului şcolar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii