Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN România ar putea primi peste 500.000 de refugiaţi, în cazul unui conflict armat în Ucraina

ro

22 Feb, 2022 16:54 1352 Marime text


Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, marţi, 22 februarie, la Parlament, că România poate primi peste 500.000 de refugiaţi, în cazul unui conflict în Ucraina, precizând că există mai multe estimări, însă „acesta este cifra” pentru care s-au pregătit autoritățile.
 

„Sunt multe puncte. Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor", a spus ministrul Apărării. 


Acesta a precizat că nu se aşteaptă la fluxuri majore de refugiaţi din Ucraina, dând exemplu anul 2014, când cei mai mulţi s-au îndreptat spre Polonia.

Totodată, ministrul Vasile Dîncu a afirmat, întrebat care ar putea fi cel mai rău scenariu pentru România, că „în momentul în care ar fi un conflict armat generalizat în estul graniţei noastre şi ar fi alte efecte de factură economică, de factură socială, cele legate de război electronic, care nu are graniţe şi se poate extinde, deci tot ceea ce ar însemna o situaţie de urgenţă am simulat interarme, interinstituţional”.

El a arătat că „există un comitet care funcţionează, tot timpul se întâlnesc, în fiecare zi, pe această temă cu nivelul pregătirii (...) de săptămâni întregi ne pregătim".

Vasile Dîncu a precizat şi că România este pregătită să-i extragă pe românii aflaţi în Ucraina, dacă va fi nevoie, afirmând că există condițiile pentru un conflict armat, precum și speranța aplanării acestuia. 
 

„Există condiţii şi pentru un conflict armat, foarte multe condiţii, dar nu se ştie. Să sperăm că încă vor continua să vorbească diplomaţii, nu militarii. (...) Federaţia Rusă foloseşte diplomaţia şi în scopul de a influenţa, de a manipula, pentru că în acelaşi timp se declară că se retrag forţe şi că există aproape un calendar de retragere şi se acţionează şi militar, dar există speranţă pentru că s-a convocat, încă nu ştim chiar data, dar în scurt timp va avea loc şi un comitet NATO-Rusia, care nu era programat pentru că este ca urmare a discuţiei din ultima vreme. Din perspectiva aceasta, diplomaţii încă pot să vorbească", a afirmat Vasile Dîncu.


În ceea ce privește un eventual conflict ce ar putea ajunge şi în România, el a răspuns că „populaţia poate să stea liniştită".

Sursa Agerpres

foto: ZIUA de Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii