Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dîncu, despre războiul brutal al Rusiei asupra Ucrainei Regiunea Mării Negre a devenit o zonă de maximă atenţie pentru NATO

ro

12 Oct, 2022 11:46 1009 Marime text
Ministrul Vasile Dîncu. Foto: Facebook/Vasile DincuMinistrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri că războiul din Ucraina a modificat fundamental şi pe termen lung paradigma de securitate din Europa, fiind un "şoc strategic" pentru stabilitatea europeană.


"Războiul brutal al Rusiei asupra Ucrainei a modificat în mod fundamental şi pe termen lung paradigma de securitate din Europa. Acest război reprezintă un şoc strategic pentru securitatea şi stabilitatea europeană, dar mai ales la nivel regional.

În actualul context de securitate, mai mult ca oricând, alianţele, reţele structurate, devin relevante. Aşa cum Alianţa Nord-Atlantică şi-a dovedit în ultimele nouă luni importanţa şi relevanţa, cred că structurile de tipul Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră sau Asociaţia Universităţilor Balcanice sunt extrem de importante pentru ecosistemul regiunilor noastre. Regiunea Mării Negre a devenit, odată cu războiul din Ucraina, o zonă de maximă atenţie pentru NATO şi nu numai, astfel încât beneficiază de măsuri de securitate consistente", a spus Dîncu la un congres internaţional desfăşurat la Bucureşti, care are ca temă cooperarea în regiunile Mării Negre şi a Balcanilor.


Vasile Dîncu a subliniat că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei este şi o lecţie care trebuie învăţată pentru a nu mai repeta greşelile trecutului, făcând referire la întărirea cooperării în cadrul Alianţei., scrie Agerpres.ro. 

"Pe măsură ce înaintează în timp, acest război este o lecţie care trebuie învăţată pentru a nu mai fi repetate greşelile trecutului, iar una din lecţiile majore ale acestui război se referă la întărirea dialogului şi a cooperării practice cu partenerii dintr-o alianţă (...) Vreau să subliniez că, în actualul context, devine din ce în ce mai relevantă colaborarea dintre universităţile şi structurile academice militare cu cele civile. Premisele cooperării dintre mediul educaţional şi de cercetare militară şi cel civil au fost create la nivelul NATO, unde în acest an a fost constituit un fond pentru cercetare şi inovare - Fondul DIANA - la care participă toţi membrii Alianţei şi urmăreşte în principal identificarea, dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor cu dublă utilizare - militară şi civilă", a explicat Dîncu.


În perioada 12-15 octombrie, Universitatea din Bucureşti este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente în zona colaborării inter-universitare şi a cooperării în regiunile Mării Negre şi a Balcanilor, respectiv Congresul Internaţional BSUN-BUA, intitulat "Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi a Balcanilor".

Organizat de Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră (BSUN) şi de Asociaţia Universităţilor Balcanice (BUA), congresul reuneşte la Bucureşti peste 100 de experţi globali în teme de interes strategic, reprezentanţi ai Guvernului României, rectori, reprezentanţi ai mediului academic şi ai instituţiilor publice şi private din domeniu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii