Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai puţină birocraţie! Nu mai este necesară autorizaţia de construire pentru instalarea panourilor solare

ro

30 May, 2019 00:00 2574 Marime text
Modificări importante pentru românii care vor să monteze panouri solare şi fotovoltaice. Parlamentul României a adoptat legea pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, astfel încât panourile solare şi cele fotovoltaice vor putea fi instalate fără autorizaţie de construire.
 
Această lege deblochează parcursul birocratic prin care persoanele fizice şi juridice vor putea monta aceste panouri eco. Timpii de aşteptare de la autorităţi pentru o autorizaţie de construcţie variază şi poate ajunge şi la câteva luni, în funcţie de amploare şi de lista de aşteptare. De altfel, prin această modificare legislativă, care mai trebuie să fie promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, românii sunt încurajaţi să îşi monteze panourile solare şi fotovoltaice pentru autoconsum.
 
În 2018, Senatul a respins eliminarea autorizaţiei de construire pentru panourile solare şi fotovoltaice. Proiectul a ajuns la începutul anului 2019 în Camera Deputaţilor. Guvernul României a oferit un punct de vedere cu privire la eliminarea autorizaţiei de construire pentru instalarea panourilor solare şi fotovoltaice. Executivul arăta că „iniţiativa legislativă are în vedere unele cazuri particulare de investiţii publice de interes naţional, afirmându-se ca legislaţia nu este adaptată, sens în care se propun o serie de măsuri. Precizăm că, în majoritatea lor, proiectele de interes naţional sunt proiecte în domeniile infrastructurii de transport şi energie, pentru care deja actele normative în vigoare conţin prevederi specifice inclusiv privind emiterea autorizaţiei de construire, care nu se mai emite de fiecare autoritate a administraţiei publice locale al cărei teritoriu este traversat de respectiva lucrare în parte, ci de ministerele de resort“. Guvernul României nu susţinea adoptarea acestui proiect legislativ.
 
În cele din urmă, proiectul a suferit modificări şi a ajuns în plenul Camerei Deputaţilor. A fost adoptat cu 201 pentru, 1 contra şi 5 abţineri.
 
Conform textului adoptat, se poate executa fără autorizaţie de construire montarea pe acoperişul clădirilor de panouri fotovoltaice - pentru producerea energiei electrice şi/sau panourile solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii