Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Spitalul Clinic Județean Constanța organizează o conferință pe tema screening-ului cancerului colorectal (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

21 Jun, 2023 12:41 1338 Marime text
Astăzi, 21 iunie, de la ora 12:30, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța are loc o conferință care marchează continuarea campaniei de screening pentru cancerul colorectal. 

Potrivit SCJU, evenimentul se desfășoară în sala de curs a instituției. 

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății implementează proiectul pilot de screening pentru cancerul colorectal în regiunea de Sud-Est. În acest context, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică organizează evenimentul „Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program național - provocări și oportunități”.

Evenimentul reprezintă un demers pentru evaluarea progresului programului pilot de screening în regiunea Sud-Est pentru a identifica pașii de urmat pentru îmbunătățirea prevenției cancerului colorectal în România și pentru a fundamenta dezvoltarea programului național de screening pentru cancerul colorectal.

UPDATE: 

Acest proiect se desfășoară în 6 județe ale țării, Spitalul Clinic Județean fiind coordonatorul. 

„Este important să identificăm la momentul oportun axa de referință al domeniului sănătății. Legat de acest program, la sfârșitul perioadei de implementare, trebuie să vedem că am realizat ce ne-am propus. Consiliul Județean sprijină și va continua să sprijine astfel de proiecte“ - a precizat Oana Martin din cadrul CJ Constanța.


Cristina Schipor, de la DSP Constanța spune că acest proiect a început în 2020 și a avut ca prim pion medicii de familie. 

Ia cuvântul Doina Tofan de la Universitatea Ovidius Constanța. 

Universitatea este onorată să fie parte a acestui proiect. Programul European de combatere a cancerului are patru piloni. Le mulțumim tuturor partenerilor. Sperăm ca acest proiect pilot să se transforme într-un proiect național“ - a precizat Doina Tofan. 


Prof Eugen Dumitru prezintă particularitățile proiectului din Constanța. 

„Cancerul de acest tip se poate manifesta preponderent după vârsta de 50 de ani. Se dorește testarea a 5000 de persoane din 6 județe. Medicul de familie este cheia întregului proces. Fără ei nu am putea realiza nimic. O problemă cu care se confruntă regiunea de Sud-Est, în cazul SCJU este personalul restrâns“ - a precizat Eugen Dumitru. 

Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea și Buzău sunt județele implicate în acest proiect. 

 „Sper ca un astfel de proiect să fie și la anul, la nivel național și sunt convins că eu și colegii mei îl vor susține“ - a precizat Mihai Mergeani, medic de familie. 


Invitat special la conferință este Mircea Manoc, de la Instituția Clinic Fundeni. 

România era în 2017 printre cele trei oi Negre ale Uniunii Europene privind lipsa unor programe de screening. 



Citește și: 

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii