Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:07 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța, controale la întreprinderile care desfășoară activități cu agenți chimici periculoși

ro

28 Oct, 2020 16:12 814 Marime text
  • ITM Constanța a desfășurat în perioada iunie – octombrie 2020 controalele ce au vizat întreprinderile care desfașoară activități în industria prelucrătoare care utilizeaza substanțe periculoase în procesele tehnologice.
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2020, în perioada iunie – octombrie s-a desfășurat „Acţiunea de constientizare si control vizând modul de respectare a cerintelor minime de securitate si sănătate în muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici periculoși”.

Controalele au vizat întreprinderi care desfașoară activități în industria prelucrătoare care utilizeaza substanțe periculoase în procesele tehnologice.

Agenții chimici periculoși generează riscuri majore la adresa securității și a sănătătții lucrătorilor.

Agenții economici din industria prelucrătoare care utilizeaza substanțe chimice periculoase au un impact semnificativ asupra ocupării forței de munca, a comerțului si creșterii economice la nivel mondial, dar în același timp, substanțele chimice periculoase pot avea efecte adverse asupra sănătății umane și a mediului, deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale, de multe ori acestea nu sunt combatute corespunzator.

In această acțiune s-a urmărit:
- Prevenirea îmbolnavirilor profesionale si a accidentelor de muncă generate de substanțele periculoase prezente la locul de muncă;
- Cresterea gradului de conștientizare cu privire la importanța prevenirii riscurilor prezentate de substanțele periculoase ;
- Monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății în muncă a  lucrătorilor expuși la substanțele periculoase.
- Centralizarea datelor în vederea analizei eficienței controalelor si elaborării rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a directivelor /regulamentelor europene specifice.

Pe raza județului Constanța, s-au efectuat 15 controale în 15 unități de profil, având un număr total de 313 lucrători. Au fost  identificate 32 neconformități și s-au dispus 32 măsuri de remediere a acestora. S-au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în  avertismente, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001.

”Rezultatele acțiunii ajută la identificarea problemelor specifice ale locurilor de muncă din unitățile vizate din industria prelucrătoare și constituie baza demersurilor viitoare ale Inspecției Muncii pentru protecția lucrătorilor expuși, contribuind la stabilirea măsurilor necesare pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor expuși la substanțele chimice periculoase.” – a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Ti-a placut articolul?

Comentarii