Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:54 20 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Sancțiuni aplicate, în urma controalelor dintr-o campanie națională

ro

04 Aug, 2020 15:45 630 Marime text
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat și în perioada 01-31.07.2020  ”Campania Națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă  nedeclarată și verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitate pe Litoralul Mării Negre”.
 Acțiunile de control care  au vizat  toți agenții economici  care  desfasoară activități în stațiunile de pe  litoralul Marii Negre iar verificările din punct de vedere al  legislație muncii au vizat atât relațiile de muncă cât și securitatea  și sănătatea în muncă a lucrătorilor.

Prioritar în aceste controlale a fost modul în care se respecta masurile stabilite pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, de catre agentii economici. 

Din punct de vedere al  Securității si Sănătății în Munca,  principalul obiectiv al verificărilor,  din această perioada a fost  respectarea prevederilor Legii 55/2020 privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19 dar si constientizarea angajatorilor, a lucratorilor și mai ales a opinei publice, asupra pericolelor generate de noul coronavirus.

În acest  sens s-au verificat  524 angajatori, la care au fost depistate 268 de neconformități pentru care s-au aplicat 219 avetismente și 49 amenzi în valoare de 49.000 lei .

Deficiențe depistate :
  • Purtarea incorecta a măștilor de protecție;
  • Materiale de dezinfecție insuficiente;
  • Neefectuarea  triajul epidemiologic al clienților;
  • Semnalizarea cu benzi de acces si distanțare socială nu  foarte vizibilă; - Neafișarea în locuri  foarte vizibile a regulilor de conduită obligatorie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2.
În aceiași perioadă, 01-31 iulie 2020, în domeniul  Securității si Sănătății in Munca în urma verificărilor efectuate  au  mai fost  depistate un număr de 802 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au fost aplicate 69 amenzi în cuantum de 121.000 lei.  

Echipele de control au acționat și în controale comune cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție a Județului Constanța, Jandarmerie, Direcției de Sănătate Publică, Autoritatea Pentru Protecția Consumatorului.
 
Tot în perioada 01-31 iulie, inspectorii de muncă din cadrul  Serviciului  Control  Relaţii de Muncă  au verificat un număr de 536 agenți economici, controale au fost  inițiate atât în week-end cât și  pe timpul nopții.

Au fost aplicate 136  sancțiuni contravenționale  din care 95 amenzi în cuantum de 1.051.600 lei și au fost dispuse un numar de 405  măsuri cu termen  de remediere a neconformităților constatate.

Pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 28 de  angajatori cu amenzi  în cuantum de 830.000 lei  fiind  depistate 42 de  persoane care lucrau fără a avea  încheiate contracte individuale de muncă sau pentru care contractul individual de munca nu era transmis în baza de date REVISAL.

Pentru trei angajatori care foloseau copii minori, fără a respecta regimul de lucru al minorilor, a fost sesizat Parchetul de pe Langă Judecătoria Constanța.

Deficiențe depistate :              
  • Neplata salariului la data negociată în contractul de muncă;
  • Neevidențierea orelor de muncă prestate de salariați.
  • Incălcarea prevederilor legale privind munca suplimentara  și în sărbători legale; 
  • La nivelul instituției în intervalul 01-31 iulie au fost aplicate amenzi în cuantum de 1.172.600 lei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii