Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoarea şefă adjunctă a ITM Bihor, reţinută pentru 24 de ore, pentru luare de mită

ro

20 Oct, 2023 21:05 947 Marime text

Inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, Nadia Racz, a fost reţinută, vineri, sub acuzaţia că lua mită, între 2.000 şi 4.000 lei.

Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea ei pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Iată comunicatul pus la dispoziție de DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2023, a suspectei:

RACZ NADIA FLORENTINA, inspector-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu datele de 18 și 20 octombrie 2023, față de inculpatele HRISCU DANIELA VIORICA, FLORUȚA NATALIA MĂRIOARA și BUHAȘ AURICA, inspectori de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale, suspecta Racz Nadia Florentina și celelalte trei inculpate, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei.

Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru” ( “primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat”).

Suspectei și celor trei inculpate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.- se arată în comunicat. 



Citește și:  VIDEO. Oficial de la DNA! Vergil Chițac, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii