Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării - Papetăria Românească, „bine asortată cu cărţi literare şi ştiinţifice române şi străine“

ro

18 Aug, 2022 00:00 1419 Marime text
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc.
 
Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.

Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta o parte din anunțurile integrate în lucrare.
 
Iată că astăzi vom vorbi despre librăriile Constanței din anul 1924. Nu în număr foarte mare, papetăriile și librăriile din urbea tomitană se mândreau în reclamele prezentate în cartea antemenționată cu o varietate de cărți atât românești, cât și străine.

Librăria și papetăria „Moderna“ se găsea pe strada Carol, numărul 6, actualul Bulevard Tomis. Mai avea o sucursală pe calea Ștefan cel Mare, numărul 48, actuala stradă Ștefan cel Mare. Deținută de domnul Macri și domnul Săvescu, aici se vindeau „confecţiuni şi depozit de hârtie, articole pentru birouri, articole pentru cadouri, pirogravuri, jocuri, portefeuilles, serviete şi ghiosdane în piele, cărţi şi rechizite şcolare, cărţi, ziare şi reviste româneşti şi străine, jurnale de modă, imprimate şi rechizite de tot felul“. Tot aici se executau „lucrări tipografice, litografice, confecţionări de ştampile cu preţuri extrem de avantajoase“


 
Pe strada Ștefan cel Mare, numărul 44, constănțenii puteau găsi „Papetăria Dobrogeană“. Patronii, Anastas Vasile și Wilii Schvartzemberg, vindeau en gros și en detail, articole de librărie și papetărie, dar și „mărunţişuri, depozit de Hârtie, imprimate, confecţiuni de hârtie, requisite Şcolare, articole de birou, registre comerciale, cărţi poştale iustrate și jucării“.

„Papetăria Românească“ era localizată pe strada Carol, numărul 91, condusă de Gheorghe Bubani. „Bine asortat cu cărţi literare şi ştiinţifice, române şi străine“, aici se mai puteau achiziționa și „ziare şi reviste franceze, revistele de modă, cărţi poştale illustrate, pirogravuri, suveniruri din Constanţa, jucării şi articole de sport.

Sigur că în Constanța exista și o librărie dedicată articolelor școlare, anume „Librăria şcoalelor“ a domnului N. Rusenesco, de pe strada Carol, numărulul 40. Era „cel mai bine asortat cu articole de librărie şi papetărie“.

Va urma.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii