Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Marinată de pește (rețetă interbelică)

ro

31 Jul, 2022 11:17 1585 Marime text

Oricare ar fi peștele pe care doriți să-l preparați în marinată, îl tăiați mai întâi în bucăți potrivite, le sărați și lăsați un timp și apoi le ștergeți cu un șervet ca să le uscați.
Încingeți untdelemn și prăjiți bucățelele pe o parte și pe alta rumenindu-le frumos.

Le scoateți și le lăsați să se răcească. Între timp, mai adăugați în tigaia de prăjit puțin untdelemn și, când s-a înfierbântat, puneți o lingură de făină. Mestecați și, înainte să i se întunece fața, stingeți acest rântaș cu apă fierbinte îndoită cu oțet și mestecați încontinu ca să nu se facă cocoloașe.

La un kgr. jumătate de pește se întrebuințează două cești de bulion. Amestecați-l cu sosul de făină și puneți-l să fiarbă într-o cratiță. Subțiați-l cu apă dacă vi se pare prea gros. Gustați-l de sare și acru. Adăugați boabe de piper, o foaie de dafin și o lingură de foițe de tarhon tăiate mărunt. Lăsați-le să dea într-un clocot ca să prindă aromă. Rotiți peștele într-un castron și turnați sosul peste el.

Puneți pe deasupra marinatei câteva felioare de lămâie și câteva măsline desărate. Lăsați câteva ore la rece, pentru că peștele trebue să fie pătruns bine de zeamă. Se poate adăuga sosului câteva verdețuri, felioare de ardei gras, felioare de morcovi crestate și rădăcină de pătrunjel. Toate fierte de o parte, bine scurse de apă și puse în sosul de marinată odată cu foaia de dafin și celelalte dresuri.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Sursă: GastroArt
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii