Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frontex și Poliția de Frontieră Română continuă să implementeze noi structuri operaționale în cadrul proiectului CENTURION

ro

11 Oct, 2023 10:42 892 Marime text
Sursă foto: Poliția de Frontieră Română
  • Ieri, 10 octombrie 2023, la Sighetu Marmației - zonă operațională de implementare a proiectului-pilot CENTURION privind Lanțul de Comandă Frontex, a avut loc întâlnirea plenară de evaluare a fazei I a proiectului, prilej cu care s-au abordat si aspecte privind continuarea implementării acestuia în noi zone operaționale de la frontierele României.

Ieri, 10 octombrie 2023, la Sighetu Marmației - zonă operațională de implementare a proiectului-pilot CENTURION privind Lanțul de Comandă Frontex, a avut loc întâlnirea plenară de evaluare a fazei I a proiectului, prilej cu care s-au abordat si aspecte privind continuarea implementării acestuia în noi zone operaționale de la frontierele României, transmite un comunicat din partea Poliției de Frontieră Română.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului Lars GERDES - directorul executiv adjunct pentru returnări și operațiuni al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) și a domnului chestor de poliție Victor-Ştefan IVAȘCU - inspector general al Poliției de Frontieră Române.

De asemenea, au fost prezenți la activități și un reprezentant al Comisiei Europene, membri cu atribuții directe în implementarea proiectelor operaționale atât din partea Agenției Frontex, cât și a Poliției de Frontieră Române, dar și experți din Statele Membre.

Scopul întâlnirii în zona operațională l-a constituit închiderea fazei I de implementare a proiectului pilot CENTURION la frontiera României cu Ucraina, respectiv cu Republica Moldova, dar și pregătiri pentru extinderea secțiunii geografice de testare a proiectului-pilot la frontiera României cu Serbia.

În deschiderea evenimentului, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Victor-Ştefan IVAȘCU a afirmat că ''proiectul pilot derulat la frontierele de nord și est ale României, lansat la data de 14 iunie a.c., constituie un proiect unic, prin viziunea pe care o pune în practică și prin eforturile deosebite pe care le-a concentrat. Pregătirea acestuia a implicat contribuția oficialilor din cadrul Agenției FRONTEX, dar și a experților din cadrul Poliției de Frontieră Române, cu precădere a celor care au o îndelungată experiență de planificare și coordonare operațională a misiunilor de supraveghere și control la frontieră. Succesul înregistrat în faza I a proiectului a constituit o premisă importantă în acceptarea de către Poliția de Frontieră Română a extinderii perioadei de implementare și introducerea unor noi zone operaționale de la frontierele României''.

„Împreună construim viitorul Agenției Frontex și al Corpului Permanent (Standing Corps), primul serviciu uniformizat, la nivel european, din domeniul aplicării legii” a declarat directorul executiv adjunct al Frontex, Lars Gerdes. “Sunt deosebit de recunoscător Poliției de Frontieră Române care a demonstrat un mare devotament față de cauza europeană prin găzduirea acestui proiect la granițele sale”.


Activitățile desfășurate au vizat prezentarea de către experții Frontex și cei ai Poliției de Frontieră Române a conceptelor proiectului, modului de implementare, fazele de execuție, evaluarea și perspectivele de viitor.

Reamintim că scopul acestui proiect pilot este de a testa planificarea și implementarea noilor modele operaționale pe Lanțul de Comandă Frontex pentru Corpul Permanent, care are în vedere următoarele concepte: Noul Lanţ de Comandă, inclusiv managementul administrativ şi liniile ierarhice, și cele două noi opţiuni pentru Conceptele Operaționale pentru Corpul Permanent.

La nivel practic, prin intermediul acestui proiect se dorește creșterea performanței operaționale de intervenție la frontierele externe ale Uniunii Europene, prin crearea unui sistem descentralizat de comandă pentru gestionarea personalului din cadrul Corpului Permanent în cadrul operațiunilor comune derulate sub egida Frontex.

Faptul că Poliția de Frontieră Română are capacitate managerială și operațională să gestioneze în mod profesionist și eficient supravegherea și controlul frontierelor, dar și actualul context geostrategic, au stat la baza deciziei de selectare a României ca țară gazdă pentru testarea acestor concepte.

La finalizarea întâlnirii s-a concluzionat că implementarea proiectului a facilitat cunoașterea și contactul direct al părților implicate, iar la nivel practic s-a constatat că acesta a condus către o modalitate mai rapidă de luare a deciziilor, dar și utilizarea eficientă a resurselor umane și tehnice.


Citește și:
Ultimele date ale traficului de la granițele României furnizate de autorități
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii