Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:23 18 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, găzduită de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

ro

14 Jul, 2020 12:16 787 Marime text

 
• Vernisajul expoziției va avea loc joi, 16 iulie.
 
În perioada 16 iulie - 12 octombrie 2020, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
 
Este o expoziţie în premieră care prezintă cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional, aflate în patrimonial muzeului organizator dar și împrumutate de la Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG). Ca partener s-a constituit şi Academia Română prin girul ştiinţific acordat.
 

Patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului; prea puţină lume cunoaşte faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun), se arată într-un comunicat al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

.
Expoziţia este constituită din nouă vitrine în care sunt expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice (descrise pentru prima oară în România şi/sau carateristice spaţiului naţional) şi muzeografice (eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul). Pentru detalii mineralogice deosebite sunt amplasate în unele vitrine lupe (6 la număr). Două rollup-uri completează imaginea geologic şi mineralogică necesară unei bune informări a publicului. Există și un ghid de expoziţie tip broşură (14 file format A5) care detaliază informaţia privind exponatele, etichetele din vitrine conţinând elementele de bază, pentru localizarea piesei în ansamblul expunerii.
 
Dintre eșantioanele care vor putea fi admirate amintim, selectiv: cuarţ columnar și fumuriu, calcite, hemimorfit, wollastonit cu bismutin, ametist, calcedonie albastră, flogopit, granat, muscovite, nefelin, sodalit, turmalină, rumanit și vivianit.
 
Vernisajul expoziției „Minerale și asociații minerale din România” va avea loc joi, 16 iulie 2020, ora 1200, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu nr.12, Constanța.

Ti-a placut articolul?

Comentarii