Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

ro

08 May, 2022 13:30 1140 Marime text
Foto Pexels
  • Data de 8 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:  

1429: După un asediu de șapte luni are loc capturarea Orléans-ului de către trupele franceze conduse de Étienne de Vignolles și Ioana d’Arc. Este un punct de cotitură în Războiul de o sută de ani și deschide calea către încoronare la catedrala din Reims pentru regele Carol al VII-lea.
1521: Prin Edictul de la Worms, promulgat de împăratul german Carol al V–lea, învățătura teologului Martin Luther a fost condamnată ca eretică.
1541: Conchistadorul spaniol, Hernando de Soto, a ajuns la fluviul Mississippi și l'a denumit Río de Espíritu Santo.
1654: Pacea de la Westminster pune capăt Primului război anglo-neerlandez. Țările de Jos trebuie să recunoască legile engleze de navigație, conform cărora mărfurile non-europene pot fi importate în Anglia numai pe nave englezești.
1657: Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei din 1653, respinge coroana regală pe care i-o oferă Parlamentul.
1794: Acuzat de trădare în timpul dominației revoluționarilor, chimistul francez Antoine Lavoisier, care colecta impozite pentru Ferme Générale, a fost judecat, condamnat și ghilotinat într-o singură zi, la Paris.
1852: Premiera comediei Chirița în provincie, de V. Alecsandri.
1877: În săpăturile de la Templul lui Hera conduse de germanul Ernst Curtius, s-a descoperit statuia lui "Hermes ținându-l pe micul Dionysos". Lucrarea a fost atribuită sculptorului Praxiteles și a fost construită în jurul anului 340 î.Hr.
1885: Trupa de operă a Teatrului Național din București a prezentat primul spectacol în limba română, Linda de Chamonix, de G. Donizetti.
1886: Farmacistul John Pemberton vinde în Atlanta, pentru cinci cenți, o sticlă dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală, o versiune timpurie a celei care va fi cunoscută sub numele de Coca-Cola.[1]
1902: În Martinica a erupt vulcanul Pelée, distrugând orașul St. Pierre și omorând peste 30.000 de oameni.
1921: A început, la București, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care hotărăște transformarea în Partidul Comunist din România.
1945: Al Doilea Război Mondial din Europa se încheie cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa) Din cauza întârzierii întâlnirii programate pentru după-amiaza târziu în ziua de 8 mai, semnăturile nu vor fi făcute până la ora 23:01 – din cauza diferenței de oră față de Ora Europei Centrale, aceasta corespunde zilei de 9 mai, ora 1:01 a.m. la Moscova.
1969: La Festivalul de film de la Cannes are loc premiera filmul regizat de Dennis Hopper, Easy Rider, cu Peter Fonda și Dennis Hopper în rolurile principale. Filmul duce la reacții ambivalente din partea criticii și a publicului.
1970: Este lansat ultimul album al trupei britanice The Beatles, Let It Be.
1972: A fost inaugurat Muzeul Național de Istorie a României.
1984: Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles, ca replică a boicotării Olimpiadei de Vară de la Moscova.
2008: Vladimir Putin este confirmat ca al 10-lea prim-ministru al Rusiei, după votul din Duma de Stat.
2016: CSM București a câștigat trofeul Ligii Campionilor Europeni la Handbal Feminin, după ce a învins formația maghiară Győri Audi ETO în finala desfășurată la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.
 
Aniversări
 
1926: David Attenborough, redactor științific și cercetător naturalist britanic
1956: Victor Pițurcă, fotbalist și antrenor român
1975: Enrique Iglesias, interpret spaniol de muzică ușoară
 
Sărbători
 
Ziua Mondială a Crucii Roșii
Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și cuviosul Arsenie cel Mare, calendarul Bisericii Ortodoxe
 
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
 
Cancerul nu este niciodată un subiect plăcut de abordat, însă în pofida spectrului acestuia în vieţile noastre, în prezent omenirea dispune de instrumente ştiinţifice pentru a lupta împotriva sa. Cancerul ovarian este o formă deosebit de dăunătoare şi neînţeleasă a acestei boli, astfel că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată anual în data de 8 mai, este ocazia perfectă pentru a aduce alături femeile din întreaga lume în vederea creşterii conştientizării cu privire la această boală şi a ajuta la combaterea acesteia.
 
 
Ziua internaţională a măgarului
 
Ziua internaţională a măgarului este o manifestare de apreciere pentru unul dintre cele mai rezistente şi mai respectabile animale din familia ecvideelor. De-a lungul istoriei, acest animal din familia calului a servit atât ca animal de călărie, cât şi ca animal de povară, pe unele dintre cele mai dificile terenuri şi în cele mai prohibitive climate, şi a făcut acest lucru cu mândrie şi rezistenţă. Nu este surprinzător deci că succesul acestor animale se datorează în parte naturii lor încăpăţânate, iar #WorldDonkeyDay, marcată anual pe 8 mai, îi onorează pentru această caracteristică, alături de altele, poate mai lăudabile, notează site-ul daysoftheyear.com.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii