Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial Evaziunea fiscală sub un milion de euro nu va mai fi pedepsită cu închisoarea dacă se achită prejudiciul plus o taxă de penalizare

ro

10 May, 2024 15:11 487 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 10 mai 2024, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 805/18.12.2023). 

Potrivit documentului, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte". 

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă a transmis printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că proiectul de lege al combaterii evaziunii fiscale a fost promulgat de președintele României.

„După cum a constatat și CCR în motivarea avizului de constituționalitate, România trece la o nouă etapă judiciară în aceste spețe.
Au fost destule cazuri în care executarea pedepsei nu a remediat fapta incriminată. Recuperarea prejudiciului de până la un milion de euro + o majorare de 15% + dobânzi/penalități are un potențial mult mai mare de remediere a situației.
Prin acest proiect de lege, se întărește capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală. Din alte prevederi, reamintesc doar că nereținerea impozitelor și/sau a contribuțiilor se pedepsește cu până la 5 ani închisoare, iar pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale se primește o pedeapsă de până la 10 ani închisoare“ - a transmis Nicolae Ciucă.

Documentul poate fi studiat în secțiunea Document a materialului

Citește și: 

Sesizare la Curtea Constituţională împotriva legii prin care sunt dezincriminate anumite fapte de evaziune fiscală
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii