Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După USR Constanţa Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“ au atacat în instanţă hotărârile Consiliului Local care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie

ro

17 Feb, 2018 00:00 3145 Marime text

După cei de la organizaţia judeţeană USR Constanţa, şi Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“ au atacat în contencios administrativ hotărârile CLM Constanţa nr. 334/12.10.2017 şi 335/12.10.2017, referitoare la amenajarea obiectivului de investiţii „Joint Romania-Bulgaria Cultural and Historical Heritage-Miniature Park“ - parcul de miniaturi din parcul Tăbăcărie.

Este vorba despre hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii, în faza documentaţiei tehnico-economice, a studiului de fezabilitate şi a memoriului tehnic şi de hotărârea de Consiliu Local privind contribuţia proprie a Primăriei aferente proiectului.
 
Potrivit expunerii de motive, scopul realizării investiţiei este îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric prin crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi în parcul Tabăcărie, cu un efect puternic în sectorul turistic, dar şi în rândul constănţenilor, fiind singurul parc tematic de acest tip în regiunea transfrontalieră, întins pe o suprafaţă de 19.322,00 mp.

Potrivit raportului de specialitate, în baza căruia a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local privind acest proiect, parcul de miniaturi poate fi dezvoltat în Tăbăcărie, spaţiu care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii.

„Crearea unui parc de miniaturi, unde vor fi reprezentate la scară redusă cele mai importante obiective atât din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria, punându-se accent în primul rând pe cele care aparţin patrimoniului cultural şi istoric din cele două ţări din zona transfrontalieră, România şi Bulgaria, va creşte interesul turiştilor români şi străini pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru partenerul bulgar“, se mai arata în raportul de specialitate care însoţeşte proiectele de hotărâre.
 
Proiectul propune amenajarea unui parc ce poate oferi turiştilor români, străini şi, nu în ultimul rând, locuitorilor judeţului Constanţa posibilitatea vizitării într-un timp relativ scurt a unor construcţii cu valoare istorică în miniatură. În cadrul proiectului, vor fi selectate construcţiile cu importanţă istorică deosebită din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria aflate în patrimoniul UNESCO sau clădiri aflate pe lista monumentelor istorice protejate de lege.
 
Suprafaţa maxima construită, reprezentând suprafaţa construcţiei, a aleilor exterioare, a platformelor şi a iazului artificial, va fi de 10% din suprafaţa terenului amenajat, 1.932 mp. Construcţiile vor fi realizate din materiale uşoare, demontabile, transportabile, ce nu vor necesita o adâncime de fundare mai mare de 90 cm de la cota terenului natural.
 
În cadrul proiectului, se propune transformarea municipiului Constanţa într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural cultural, care să corespundă standardelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste servicii. Valoarea investiţiei, prezentate în devizul general realizat conform HG 907/2016, este: total investiţie: 4.211.637,23 de lei fătă TVA, adică 5.004.505,65 de lei (TVA inclus), respectiv 1.088.148,90 de euro (TVA inclus). Pentru valorile prezentate în moneda euro, s-a folosit un curs de schimb de 4,5991 de lei/euro, conform cursului de referinţă din 27 septembrie 2017. Cofinanţarea Municipiului Constanţa este de 2% din valoarea proiectului.

Plângere împotriva hotărârilor Consiliului Local Constanţa care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie

Monumente din România şi Bulgaria 
În parcul Tăbăcărie vor fi aşezate miniaturile unor obiective din judeţul Constanţa şi districtul Dobrich

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii