Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:49 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Local Municipal, chemat în instanţă de un constănţean. Este vizat parcul de miniaturi din parcul Tăbăcărie

ro

12 Apr, 2018 00:00 1737 Marime text
Un constănţean a atacat în instanţă două hotărâri ale Consiliului Local Municipal adoptate anul trecut. Prin intermediul dosarului 2234/118/2018, Bogdan Chircorian cere în contencios-administrativ anularea a două acte administrative care vizează obiectivul de investiţii „Joint Romania-Bulgaria Cultural and Historical heritage-Miniature Park“ - parcul de miniaturi din parcul Tăbăcărie. Este vorba despre anularea HCLM 334/12.10.2017, respectiv 335/12.10.2017.
 
Este vorba despre hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii, în faza documentaţiei tehnico-economice, a studiului de fezabilitate şi a memoriului tehnic, şi de hotărârea de Consiliu Local privind contribuţia proprie a Primăriei aferente proiectului.
 
Potrivit expunerii de motive, scopul realizării investiţiei este îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric prin crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi în parcul Tabăcărie, cu un efect puternic în sectorul turistic, dar şi în rândul constănţenilor, fiind singurul parc tematic de acest tip în regiunea transfrontalieră, întins pe o suprafaţă de 19.322,00 mp.

Potrivit raportului de specialitate, în baza căruia a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local privind acest proiect, parcul de miniaturi poate fi dezvoltat în Tăbăcărie, spaţiu care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii.

„Crearea unui parc de miniaturi, unde vor fi reprezentate la scară redusă cele mai importante obiective atât din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria, punându-se accent în primul rând pe cele care aparţin patrimoniului cultural şi istoric din cele două ţări din zona transfrontalieră, România şi Bulgaria, va creşte interesul turiştilor români şi străini pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru partenerul bulgar“, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectele de hotărâre.
 
Proiectul propune amenajarea unui parc ce poate oferi turiştilor români, străini şi, nu în ultimul rând, locuitorilor judeţului Constanţa posibilitatea vizitării într-un timp relativ scurt a unor construcţii cu valoare istorică în miniatură. În cadrul proiectului, vor fi selectate construcţiile cu importanţă istorică deosebită din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria aflate în patrimoniul UNESCO sau clădiri aflate pe lista monumentelor istorice protejate de lege.
 
Suprafaţa maximă construită, reprezentând suprafaţa construcţiei, a aleilor exterioare, a platformelor şi a iazului artificial, va fi de 10% din suprafaţa terenului amenajat, 1.932 mp. Construcţiile vor fi realizate din materiale uşoare, demontabile, transportabile, ce nu vor necesita o adâncime de fundare mai mare de 90 cm de la cota terenului natural.
 
În cadrul proiectului, se propune transformarea municipiului Constanţa într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural cultural, care să corespundă standardelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste servicii.
 
Valoarea investiţiei, prezentată în devizul general realizat conform HG 907/2016, este: total investiţie: 4.211.637,23 de lei fără TVA, adică 5.004.505,65 de lei (TVA inclus), respectiv 1.088.148,90 de euro (TVA inclus). Pentru valorile prezentate în moneda euro, s-a folosit un curs de schimb de 4,5991 de lei/euro, conform cursului de referinţă din 27 septembrie 2017. Cofinanţarea Municipiului Constanţa este de 2% din valoarea proiectului.
 
Vă reamintim că, la începutul lunii februarie, şi Uniunea Salvaţi România a depus o acţiune în contencios administrativ de anulare a HCLM Constanţa nr. 334/12.10.2017 şi nr. 335/12.10.2017, referitoare la amenajarea obiectivului de investiţii „Joint Romania-Bulgaria Cultural and Historical heritage-Miniature Park“ - parcul de miniaturi din parcul Tăbăcărie. USR Constanţa s-a opus încă de început adoptării acestei hotărâri care afectează parcul Tăbăcărie, prin luări de cuvânt în Consiliul Local, proteste la faţa locului şi strângerea a aproximativ 2.000 de semnături de la constănţenii care se opun proiectului.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii