Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monumente din România şi Bulgaria În parcul Tăbăcărie vor fi aşezate miniaturile unor obiective din judeţul Constanţa şi districtul Dobrich

ro

12 Oct, 2017 00:00 3072 Marime text
Municipiul Constanţa nu dispune în acest moment de un parc de agrement important din punct de vedere strategic şi care să contribuie la atragerea de turişti.
 
Având în vedere obiectivele, priorităţile şi acţiunile derulate prin intermediul Programului INTERREG V-A România - Bulgaria, Axa prioritară 2 - 0 - regiune verde, Obiectivul specific 2.1 - îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului natural şi a resurselor şi patrimoniului cultural/buget local, este oportună pregătirea în vederea depunerii spre finanţare a proiectului „Joint Romanian - Bulgarian Cultural and Historical heritage - Miniature Park“, cu termen-limită de depunere a cererii de finanţare la 16.10.2017, ora 16.00.
 
Consiliul Local Municipal se întruneşte astăzi în şedinţă extraordinară pentru a aproba proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical  heritage - Miniature Park“ în faza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor) şi proiectul de hotărâre privind aprobarea contribuţiei proprii aferente proiectului „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical  heritage - Miniature Park“.
 
Potrivit expunerii de motive, scopul realizării investiţiei este îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric prin crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi în parcul Tabăcărie, cu un efect puternic în sectorul turistic, dar şi în rândul constănţenilor, fiind singurul parc tematic de acest tip în regiunea transfrontalieră, întins pe o suprafaţă de 19.322,00 mp.
 
În municipiul, potrivit raportului de specialitate, acest spaţiu poate fi dezvoltat în parcul Tăbăcărie, care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii.
 
„Crearea unui parc de miniaturi, unde vor fi reprezentate la scară redusă cele mai importante obiective atât din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria, punându-se accent în primul rând pe cele care aparţin patrimoniului cultural şi istoric din cele două ţări din zona transfrontalieră, România şi Bulgaria, va creşte interesul turiştilor români şi străini pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru partenerul bulgar“, se mai arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectele de hotărâre.
 
Proiectul propune amenajarea unui parc ce poate oferi turiştilor români, străini şi, nu în ultimul rând, locuitorilor judeţului Constanţa posibilitatea vizitării într-un timp relativ scurt a unor construcţii cu valoare istorică în miniatură. În cadrul proiectului, vor fi selectate construcţiile cu importanţă istorică deosebită din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria aflate în patrimoniul UNESCO sau clădiri aflate pe lista monumentelor istorice protejate de lege.
 
Suprafaţa maxima construită, reprezentând suprafaţa construcţiei, a aleilor exterioare, a platformelor şi a iazului artificial, va fi de 10% din suprafaţa terenului amenajat, 1.932 mp. Construcţiile vor fi realizate din materiale uşoare, demontabile, transportabile, ce nu vor necesita o adâncime de fundare mai mare de 90 cm de la cota terenului natural.
 
În cadrul proiectului, se propune transformarea municipiului Constanţa într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural cultural, care să corespundă standardelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste servicii.
 
Valoarea investiţiei, prezentate în devizul general realizat conform HG 907/2016, este: total investiţie: 4.211.637,23 de lei fătă TVA, adică 5.004.505,65 de lei (TVA inclus), respectiv 1.088.148,90 de euro (TVA inclus). Pentru valorile prezentate în moneda euro, s-a folosit un curs de schimb de 4,5991 de lei/euro, conform cursului de referinţă din 27 septembrie 2017. Cofinanţarea Municipiului Constanţa este de 2% din valoarea proiectului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii