Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Şedinţă de îndată la CLM. Primarul Făgădău repune pe ordinea de zi controversatul proiect al Parcului de Miniaturi pe care municipalitatea vrea să-l amenajeze în parcul Tăbăcărie din Constanţa! (galerie foto)

ro

12 Jun, 2018 14:58 3323 Marime text
Aleşii locali municipali s-au întrunit în şedinţă de îndată, convocaţi de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 
Pe ordinea de zi s-au aflat două proiecte de hotărâre, ambele legate de controversatul proiect al Parcului de Miniaturi pe care municipalitatea vrea să-l amplaseze în parcul Tăbăcărie din Constanţa.
 
Potrivit expunerii de motive, scopul realizării investiţiei este îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric prin crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi în parcul Tabăcărie, cu un efect puternic în sectorul turistic, dar şi în rândul constănţenilor, fiind singurul parc tematic de acest tip în regiunea transfrontalieră.

Potrivit raportului de specialitate, în baza căruia a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local privind acest proiect, parcul de miniaturi poate fi dezvoltat în Tăbăcărie, spaţiu care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii.

„Crearea unui parc de miniaturi, unde vor fi reprezentate la scară redusă cele mai importante obiective atât din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria, punându-se accent în primul rând pe cele care aparţin patrimoniului cultural şi istoric din cele două ţări din zona transfrontalieră, România şi Bulgaria, va creşte interesul turiştilor români şi străini pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru partenerul bulgar“, se arata în raportul de specialitate care însoţeşte proiectele de hotărâre.

Autorităţile vorbesc despre un proiect în premieră pentru oraşul nostru, care va duce la creşterea spaţiului verde cu aproape 1.500 de metri pătraţi. 

Parcul de Miniaturi va fi realizat în parcul Tăbăcărie, în zona intrării în Satul de Vacanţă, dinspre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. 
Proiectul face parte din obiectivul de investiţie „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage- Miniature Park“.

„Parcul va fi realizat din ansambluri modulare din lemn şi materiale uşoare, mobilier urban din lemn şi metal, iar aleile pietonale vor fi asamblate din materiale prefabricate, cu interspaţii pe care va fi semănat gazon. Vegetaţia va fi formată din arbuşti de talie mică, iar coloritul va fi divers pe toată perioada anului. Nu se vor tăia copacii existenţi şi nici nu se vor turna betoane în zona amenajată a parcului. De asemenea, proiectul prevede şi realizarea unei oglinzi de apă, sub forma unui bazin dotat cu pompe de recirculare a apei.

Toate amenajările ce vor fi realizate au un caracter neinvaziv şi nu se vor percepe taxe pentru vizitatori. Miniaturile din parc reprezintă reproducerea la scară a unor obiective cu valoare culturală, arhitecturală şi istorică majoră, care vor aduce în lumină importanţa patrimoniului cultural“, susţin reprezentanţii Primăriei Constanţa.
 
Suprafaţa maxima construită, reprezentând suprafaţa construcţiei, a aleilor exterioare, a platformelor şi a iazului artificial, va fi de 10% din suprafaţa terenului amenajat, 1.932 mp. Construcţiile vor fi realizate din materiale uşoare, demontabile, transportabile, ce nu vor necesita o adâncime de fundare mai mare de 90 cm de la cota terenului natural.

În cadrul proiectului, se propune transformarea municipiului Constanţa într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural cultural, care să corespundă standardelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste servicii. Valoarea investiţiei, prezentate în devizul general realizat conform HG 907/2016 era de  -  total investiţie: 4.211.637,23 de lei fătă TVA, adică 5.004.505,65 de lei (TVA inclus), respectiv 1.088.148,90 de euro (TVA inclus). Banii pentru realizarea acestui proiect provin din: Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 2-A green region, 85% din valoarea investiţiei; bugetul de stat al României, 13% din valoarea investiţiei şi bugetul local al municipiului Constanţa, minimum 2% din valoarea investiţiei.
 
Aleşii locali au aprobat plata contribuţiei aferente proiectului „Joint Romanian - Bulgarian Cultural and Historical heritage - Miniature Park“, dar şi disponibilitatea temporară a fondurilor până la rambursarea acestora din Programul INTERREG V A România-Bulgaria privind proiectul „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage-Miniature Park“.

Menţionăm că acest proiect a fost atacat în instanţa de contencios-administrativ de Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“, de reprezentanţii USR Constanţa, dar şi de o persoana fizică, şi a făcut obiectul mai multor proteste ale societăţii civile şi ale unor asociaţii care militează pentru protecţia mediului.

UPDATE 1:

La începutul sedinței, primarul Decebal Făgădău stă de vorbă cu aleșii locali municipali pentru a fi sigur că proiectele vor trece.

UPDATE 2: La ședință sunt prezenți doar 19 consilieri.

S-a înscris la cuvânt Sorin Belu de la grupul civic Baricada Verde. Belu spune că nu este împotriva proiectului ci doar împotriva locației, respectiv parcul Tăbăcărie și cere consilierilor să formuleze un amendament pentru schimbarea amplasamentului.

UPDATE 3: Primarul Decebal Făgădău prezintă proiectul Parcului de Miniaturi.

UPDATE 4: Consilierii PNL au o neclaritate legată de cofinanțare. Aceștia cer o pauză pentru consultări.

UPDATE 5: Situația este delicată. Dacă liberalii nu votează, nu există cvorum să treacă proiectele.

UPDATE 6: La primul proiect de pe ordinea de zi PNL s-a abținut. Doar 15 voturi ”pentru”.

Al doilea proiect a fost votat cu 19 voturi.

Ambele proiecte au trecut.
 
Citeşte şi:
 
Consiliul Local Municipal, chemat în instanţă de un constănţean. Este vizat parcul de miniaturi din parcul Tăbăcărie

După USR Constanţa Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“ au atacat în instanţă hotărârile Consiliului Local care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie

USR a depus plângere împotriva hotărârilor Consiliului Local Constanţa care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie
 
USR Constanţa, plângere prealabilă împotriva hotărârilor Consiliului Local Protest pe amplasamentul viitorului parc de miniaturi (document)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii